FNV bezorgd over kant die het op dreigt te gaan met Werkom

Foto: Google / Werkom

FNV Uitkeringsgerechtigden heeft de gemeente op het hart gedrukt om de mensen centraal te stellen bij de veranderingen die moeten leiden tot een financieel gezond participtiebedrijf voor Zaanstad en Purmerend. Bureau Berenschot deed onderzoek naar Werkom en de resultaten stellen de bond niet gerust.

De FNV uitte al eerer twijfels over de koerswijziging die werklozen en mensen met een arbeidsbeperking sneller aan een baan moet helpen. Dat kan in de praktijk ook betekenen dat werklozen zonder salaris aan het werk worden gezet op plekken die voor de tweede groep zijn bedoeld, die meer ondersteuning nodig heeft. Ook het beperken van het aantal werksoorten en de detachering van zeer kwetsbare mensen bij commerciële bedrijven brengt grote risico’s met zich mee, volgens bestuurder Déjo Overdijk van FNV Uitkeringsgerechtigden. Zaanstad en Purmerend willen er geld mee besparen.

Gedegen onderzoek

Overdijk raadt Zaanstad en Purmerend aan om eerst gedegen te onderzoeken hoe het komt dat Werkom hogere kosten en lagere opbrengsten heeft dan collega-organisaties en op grond van de uitkomsten daarvan pas aan een nieuwe werkwijze te gaan werken. Zoals het er nu uitziet lijkt Werkom zich niet te ontwikkelen tot een sociale werkomgeving waar mensen zich veilig kunnen voelen, aldus het schrijven.

Tekort van een miljoen

De gemeenten willen maatregelen treffen die het resultaat van de werksoorten van Werkom verbeteren en daarvoor een verdiepende analyse maken op basis van een benchmark, maar al wel vast de krimp van de interne werkleerbedrijven in gang zetten en de begeleiding en bemiddeling naar vast werk intensiveren. Dat alles met als doel om de omzet te verhogen. Dit jaar stevent Werkom af op een tekort van rond een miljoen euro. Volgens Berenschot dienen de twee betrokken gemeenten meer inzicht te krijgen in het financiële reilen en zeilen van het leerwerkbedrijf.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen