Strooiploegen klaar voor gladheid nu winterweer nadert

Foto: Gemeente Zaanstad

Het voelt vandaag voor het eerst dit najaar als een voorproefje van winterweer. Glad is het hier nog niet, maar glijden en glibberen komt wel weer dichterbij. De strooiploegen staan in Zaanstad in de startblokken om waar nodig de weg op te gaan.

Het gladheidseizoen loopt van 1 november tot 27 april voor bijna 400 kilometer wegen en fietspaden en meer dan 600 bruggen. Op basis van een twee winters durende proef op het fietspad langs de N203 is besloten om de gladheid op alle fietspaden uit het strooigebied voortaan met pekelwater te bestrijden, een oplossing van zout in water. De pekeloplossing is ongeveer 20 procent en werkt direct, terwijl zout eerst ingereden moet worden.

Combistrooiers

HVC heeft hiervoor vijf zogenoemde combistrooiers. Die kunnen op de ‘oude’ manier zout strooien, maar ook pekelwater sproeien. Ook een combinatie van beide methoden is mogelijk. Voor elke winterse situatie de juiste oplossing dus. Een bijkomend voordeel van sproeien is dat er minder zout in het milieu terechtkomt. De gemeente richt zich op de bereikbaarheid en het begaanbaar houden van doorgaande wegen en regionale fietsroutes.

Voorzieningen

Ook wegen waarvan het openbaar vervoer gebruikmaakt of waaraan bijzondere voorzieningen zoals winkelcentra, openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, verzorgingshuizen en basisscholen liggen hebben prioriteit. Deze locaties worden veelal handmatig gestrooid, omdat daar vaak geen strooiauto’s kunnen komen. Tijdens het seizoen worden fietspaaltjes weggehaald, zodat de strooiauto’s hun werk kunnen doen. Bruggen nemen een bijzondere plaats in de gladheidbestrijding in, omdat ze sneller glad worden. Een aantal bruggen zit in de strooiroute, bij veel andere bruggen moeten gebruikers extra opletten bij gladheid.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen