Coenbrug nog jaren obstakel voor hoge scheepvaart

Foto: Rijkswaterstaat

De sinds mei vorig jaar defecte Coenbrug blijft in de vaarseizoenen 2023 en 2024 buiten gebruik, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat naar de herstelmogelijkheden. Voor de scheepvaart geldt al die tijd een doorvaartbeperking van 6,20 meter, omdat de brug niet open kan.

Uit het onderzoek blijkt dat de schade aanzienlijk is, maar wel te repareren. Doordat er onzekerheid bestaat over de beschikbaarheid van specialisten en de levertijden van materialen is de verwachting dat de brug in de A8 nog zeker twee jaar buiten gebruik blijft voor hoge schepen. Die moeten omvaren via de Nauernasche Vaart (met een onneembare brug in de N203 bij Krommenie), de Noordzee en het IJsselmeer.

Problemen

Zowel de beton- en de staalconstructies als de draaiende delen van de Coenbrug moeten worden gerepareerd, verstevigd of vernieuwd. Daarnaast zijn er aanpassingen nodig aan de bediening, besturing en aandrijving van de brug. Hierbij kan naar voren komen dat oude onderdelen niet meer geschikt zijn en dat er nieuwe onderdelen ontworpen en gemaakt moeten worden. Dit kan extra inzet en tijd kosten, aangezien grote onderdelen van beweegbare bruggen altijd op maat worden gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen