Meldpunt voor gebruik zwarte Pieten gelanceerd

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Kick Out Zwarte Piet lanceert vandaag in samenwerking met de De Goede Zaak een meldpunt voor zwarte Piet dat het gebruik van ‘de racistische karikatuur’ in kaart moet brengen. De gemeenteraad van Zaanstad besloot deze week dat Sinterklaascomités die er toch mee doorgaan vanaf volgend jaar geen gemeentelijke subsidie meer krjgen.

KOZP heeft aanhangers gevraagd om een kijkje te nemen bij een intocht in de eigen gemeente en het meldpunt met een foto of filmpje te laten weten wat de stand van zaken is. ‘Zo zorgen we er samen voor dat er in 2023 – wanneer het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk – een goed overzicht is van waar we nog in actie moeten komen,’ aldus de actiegroep. In Zaanstad zijn veel vrijwilligers afgehaakt omdat de intochten ditmaal over het algemeen ‘minder zwart’ zullen zijn dan in voorgaande jaren, maar voor Zaankanters tegen racisme gaat de verkleuring nog niet snel genoeg.

Facebook / Zaankanters tegen racisme

 

Burgemeester Jan Hamming waarschuwde de gemeenteraad dinsdag dat die niet al dan niet tevreden achterover kan leunen nu de gemeentelijke subsidies voor zwarte Pieten verleden tijd zijn. Integendeel: de maatschappelijke discussie duurt voort en de dialoog tussen voor- en tegenstanders blijft meer dan ooit een noodzaak. Hij lijkt zijn pogingen om de twee kampen tot elkaar te brengen dan ook onverminderd te willen voortzetten, terwijl gevreesd wordt dat aan de kant van de ‘verdedigers van ons erfgoed’ de hakken nu alleen maar dieper in het zand zullen gaan. Zaterdag demonstreert Zaankanters tegen racisme in Westzaan, waar wordt geweigerd zwarte Pieten in de ban te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen