Niet langer gemeentesubsidie naar comités met zwarte Pieten

Foto: Ineke Huizing

Zwarte Pieten worden niet langer gesubsidieerd door de gemeente. Sinterklaascomités die volgend jaar geld willen, zullen met ‘neutrale’ knechten moeten komen.

 

Een raadsmeerderheid was begin dit jaar nog tegen een subsidiestop, maar een door D66, SP, GroenLinks, PvdA, Rosa, PvdD en Denk ingediende motie kreeg ditmaal wel de steun van een raadsmeerderheid. Die is nu wel klaar met de halstarrige weigeringen om zwarte Pieten niet langer te gebruiken. Aangezien ook de Kinderombudsman stelt ‘dat zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest’ vanwege discriminerende en stereotyperende kenmerken van de Pieten gaat Zaanstad nu toch om.

Dialoog

Burgemeester Jan Hamming was er altijd een voorstander van om de heikele kwestie door middel van dialoog op te lossen, maar die weg van de geleidelijkheid heeft in meer dan 30 jaar nog steeds niet geleid tot het volledig verdwijnen van het klassieke negatieve stereotype, werd in de motie geconstateerd. Volgens Hamming is het recht van demonstratie ‘bijna heilig’ in Zaanstad en worden er dit jaar opnieuw goede afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de actiegroep Zaankanters tegen racisme over de veiligheid van de kinderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen