Detailhandel wil af van stijging minimumloon: banen behouden

Foto: Google Street View

De hoge energielasten, hogere huren en stijgende personeelskosten gaan de komende jaren zwaar drukken op het bedrijfsresultaat van ondernemers in de detailhandel. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Panteia in opdracht van brancheorganisatie InRetail. Die wil daarom de lonen minder laten stijgen.

De onderzoekers van Panteia verwachten dat slechts vier van de zestien onderzochte branches een positief resultaat zullen boeken in 2024: er komt een situatie aan waarin de kosten voor veel ondernemers hoger zullen zijn dan de inkomsten. Dat geldt onder meer voor brood- en banketbakkers, kledingwinkels en winkels die huishoudelijke artikelen verkopen. Alleen tabakszaken, kleine doe-het-zelfzaken, kleine woonwinkels en drogisterijen en parfumeries lijken de problemen vooralsnog het hoofd te kunnen bieden, maar de onderzoekers verwachten dat ook in die branches de omzet richting 2024 zal dalen.

Koopkrachtdaling

Door de verwachte koopkrachtdaling bij consumenten kunnen ondernemers hun kosten moeilijk doorberekenen in de verkoopprijzen. Bovendien is het bedrijfsresultaat voor veel ondernemers meteen hun inkomen. Dat betekent dat zij bij een negatief bedrijfsresultaat moeten interen op hun eigen spaargeld. Daarom vindt InRetail dat het kabinet in actie moet komen. Niet alleen voor de ondernemers zelf, maar ook om de werkgelegenheid en de leefbaarheid van stads- en dorpskernen te bewaren.

Loonkosten

Zo moet het kabinet afzien van het voornemen om het wettelijk minimumloon te verhogen op basis van een 36-urige werkweek, vindt de brancheorganisatie. Door die maatregel zullen de loonkosten voor veel ondernemers met zo’n 21 procent toenemen . ‘Die stijging leidt tot grote risico’s voor de arbeidsmarkt,’ denkt InRetail. Daarnaast wil de belangengroep dat het kabinet iets doet aan de hoge huurkosten. InRetail ziet het liefst dat de maximale huurverhoging wordt vastgelegd op vijf procent. Ook wordt de tegemoetkoming in de energiekosten als onvoldoende beoordeeld. Die is alleen voor ondernemers voor wie de energiekosten 12,5 procent van de omzet bedragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen