SP en PvdA willen gratis bus voor minima binnen gemeente

05 nov 2022, 11:44 Actueel
screenshot 20221105 114141
Google Street View
De SP en de PvdD hebben een motie ingediend die Zaankanters met een minimuninkomen recht moet geven op gratis openbaar vervoer. De partijen willen dat opnemen in de nog te introduceren stadspas. Het voorstel wordt op 8 november in de raad besproken.
Nu het voor mensen met een minimuminkomen steeds moeilijker wordt om rond te
komen en het in Zaanstad in 2020 om 10,5 procent van alle inwoners ging, vinden de twee partijen dat de gemeente moet bijspringen waar het om mobiliteit gaat. Amsterdams onderzoek heeft uitgewezen dat daar het gebruik van de stadspas achterblijft omdat het openbaar vervoer voor minima te duur is. En in Zaanstad worden wijken gebouwd waar gratis parkeerplaatsen niet meer vanzelfsprekend zijn.

Sociale isolatie

De PvdA en SP voeren aan dat hoge vervoerskosten sociale isolatie in de hand werken en dat minima beter kunnen deelnemen aan de samenleving als zij zich binnen Zaanstad zonder kosten kunnen verplaatsen. Daardoor zal de stadspas frrequenter gebruikt kunnen worden en dus de effectiviteit toenemen. De fracties willen graag dat het college laat onderzoeken welk bedrag nodig is om inwoners met een inkomen op of onder het sociaal minimum kosteloos busvervoer aan te bieden binnen Zaanstad en of de koppeling aan de stadspas überhaupt mogelijk is.