Vorig jaar relatief veel woningen erbij door transformatie

De woningen in Mercurius in Wormerveer tellen mee voor dit jaar.
De woningen in Mercurius in Wormerveer tellen mee voor dit jaar.
Foto: Google Street View

Zo’n 9500 woningen zijn er vorig jaar in ons land bij gekomen door het ombouwen van gebouwen als winkels, kantoren en fabriekspanden, rond tien procent van het totale aantal. Zaanstad zat met 17,2 bijna op het dubbele percentage, blijkt uit gegevens van het CBS. Daarmee kwam onze gemeente echter niet in de top tien.

 

 

Landelijk gezien lag het aantal woningtransformaties op het laagste niveau in zeven jaar tijd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 en 2019 leverden woningtransformaties jaarlijks nog meer dan 12.000 woningen op. Er kwamen in 2021 vooral veel nieuwe huizen bij door het ombouwen van kantoorpanden (42 procent van de transformaties), winkels (vijftien procent) en maatschappelijk vastgoed zoals scholen en ziekenhuizen (veertien procent). In de meeste gevallen werd overigens alleen een deel van een pand omgebouwd tot woonhuis.

Amsterdam koploper

In Amsterdam werden de meeste woningen uit transformaties opgeleverd: 1155. Daarna volgen Groningen, Rotterdam en Den Haag. Relatief gezien, dus afgezet tegen het totale aantal woningen in een gemeente, kwamen er in Schiedam, het Zeeuwse Sluis, Vaals in Zuid-Limburg en de Utrechtse buurgemeente Nieuwegein zo de meeste woningen bij.  Nieuwbouw blijft volgens het statistiekbureau nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad. Alleen al in 2021 werden 71.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen