Excuses RIVM voor nieuwe fout in lijst grootste stikstofuitstoters

Het RIVM in Bilthoven.
Het RIVM in Bilthoven.
Foto: Google Street View

Het RIVM heeft excuses aangeboden voor opnieuw een fout in de lijst met de 100 grootste stikstofuitstoters, en dan specifiek van ammoniak. Het is een ‘kras op ons blazoen als kennisinstituut,’ zei directeur Milieu en Veiligheid Charles Wijnker in de Tweede Kamer. Hij noemt dat ‘pijnlijk’.

In april kwam al naar buiten dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Deze week meldde stikstofminister Christianne van der Wal opnieuw een fout, dit keer met betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen. Volgens Wijnker is de nieuwe fout om drie redenen ernstig en op de eerste plaats door de onrust die de blunder veroorzaakt onder boeren. Ook aan de betrokken agrariërs zijn excuses gepast, aldus Wijnker.

Kwaliteitscontrole

Daarnaast had de tweede fout al aan het licht moeten komen naar aanleiding van de eerste. Daaruit blijkt dat het RIVM de ‘kwaliteitscontrole niet op orde’ had. Tot slot baalt het instituut van het effect dat de misgreep mogelijk heeft op ‘andere producten,’ zoals de lancering van de nieuwe versie van het stikstofrekenmodel Aerius.

Vertrouwen

Kamerleden zijn niet te spreken over de jongste blunder. De fout is slecht voor het vertrouwen in het RIVM, aldus de politici. Er gaat over stikstof al zoveel nepnieuws rond, verzuchtte CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Kamerleden vrezen ook voor het gevolg ervan voor de stikstofaanpak. Maar ‘bij mijn weten worden beleidsbeslissingen hierdoor niet geraakt,’ zegt Wijnker in zijn toelichting. Hij gaf vandaag met RIVM-collega’s tekst en uitleg tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen