Liever 450 jaar Pinksterdrie vieren dan 50 jaar gemeente

Een impressie van de Kalverschans.
Een impressie van de Kalverschans.
Foto: Canon van Nederland

Rosa ziet graag op de kalender met grote evenementen in 2024 en 2025 de viering van 450 jaar Pinksterdrie verschijnen in plaats van die van 50 jaar Zaanstad. In de begroting wordt melding gemaakt van voorbereidingen voor Roze Zaterdag, het jubileum van Zaanstad en het uitgestelde Sail, maar raadslid Hans Kuyper ziet een betere aanleiding voor het tweede evenement.

Het is in 2024 ook 450 jaar geleden dat de gebeurtenissen die bekend zijn geworden als De slag bij de Kalverschans en het daaropvolgende Pinksterdrie’zich hebben voltrokken, schrijft hij in een amendement. Het betekende dat de Zaanstreek zich bevrijdde van het Spaanse juk en dat de mensen verder konden bouwen aan wat ze zelf als Zaans beschouwden. ‘De stad en de zes dorpen die tezamen sinds 1974 Zaanstad vormen hebben in de afgelopen halve eeuw hun eigen identiteit behouden en koesteren deze ook,’ aldus het amendement.

Kunstmatige entiteit

Daar de gemeente Zaanstad daarmee ‘eerder een administratieve dan een emotionele eenheid vormt’ zal een viering van het 50-jarig bestaan van deze ‘enigszins kunstmatige entiteit’ dan ook niet op veel geestdrift kunnen rekenen, vreest Rosa. Tegelijkertijd is  Pinksterdrie al eeuwenlang een typisch Zaans feest, hoewel de laatste jaren wat minder  geworden, maar nog steeds een puur Zaanse feestdag die voor verbinding kan zorgen, ‘juist ook tussen de stad en de dorpen onderling’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen