Zaans koor Bel Canto terug op de planken met ‘Boccaccio’

Bel Canto tijdens een eerdere voorstelling.
Bel Canto tijdens een eerdere voorstelling.
Foto: Bel Canto

Het Oostzaanse koor Bel Canto laat in november de coronaperiode waarin niet kon worden opgetreden achter zich met een aantal uitvoeringen van de operette Boccaccio, één van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Oostenrijkse componist Franz von Suppé (18 april 1819 – 21 mei 1895).

Von Suppé en zijn librettisten lieten zich inspireren door de geestige en wulpse verhalen van de Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio uit zijn boek Decamerone uit circa 1350. Tien jonge mensen op de vlucht voor de pest zitten opgesloten in een huis dichtbij Florence en vertellen elkaar verhalen waarin de geestelijkheid wordt bespot en gezagsdragers te kakken worden gezet. Twitteren in een lockdown, vertaald naar de huidige tijd. Ook de erotiek wordt niet geschuwd.

 

In de operette zijn onder andere de komische novelle De minnaar in het vat en De betoverde olijfboom verwerkt. Er is een romantische verhaallijn aantoegevoegd waarin Boccaccio zelf een grote rol speelt, bijgestaan door zijn vriendengroep van studenten. Boccaccio is namelijk verliefd op de pleegdochter van de olijvenkweker en om met haar in contact te komen moet hij allerlei listen verzinnen.

Nederlandse vertaling

‘De muziek waarop al die dwaze lichtzinnigheid wordt verbeeld is verrassend melodisch: duetten en grote ensembles (met véél koor) waarin de componist niet onderdoet voor beroemde tijdgenoten als Jacques Offenbach of Johann Strauss Jr.,’ aldus Bel Canto. De operette wordt ‘in een spitsvondige Nederlandse vertaling’ op de planken gebracht in ‘een fraai decor, gemaakt door onze eigen decorploeg met prachtige kostuums en aankleding’. De voorstellingen worden begeleid door een klein, speciaal voor deze operette samengesteld orkest.

Reserveren

Bel Canto is inmiddels overgegaan op digitale kaartverkoop via Theater de KunstGreep, en kaarten zijn hier te bestellen. De speeldata zijn zaterdag 19 november om 20:00 uur, zondag 20 november om 14:00 uur, zaterdag 26 november om 20:00 uur en zondag 27 november om 14:.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen