Aantal WW-uitkeringen weer een beetje de hoogte in

Foto: Google Street View

Het aantal WW-uitkeringen in Zaanstreek – Waterland is in september met 0,3 procent gestegen ten opzichte van augustus, maar het landelijke cijfer een plus van 0,2 procent was. Het betekent niet dat werkgevers weer volop keuze hebben bij het vinden van geschikt personeel.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization om de werkloosheidscijfers aan te geven. Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van vijftien tot 75 jaar. In april dit jaar bereikte de werkloosheid met 3,2 procent het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe naar 3,8 procent in augustus. Ook in september kwam deze uit op 3,8 procent. Dat is vergelijkbaar met het niveau van eind 2021.

Klimaatbanen

Eind september verstrekte het UWV landelijk 152.000 WW-uitkeringen en daarmee kwam een einde aan een maandenlange daling. Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal lopende WW-uitkeringen echter af met 55.000 (-26,9 procent). Het rapport Klimaatbanen Energiesysteem van het UWV dat er nog steeds een groot tekort is aan mensen voor de zogenoemde klimaatbanen, onder meer voor de energietransitie. Sinds 2016 is het aantal openstaande vacatures in hiervoor relevante branches met 31.000 gestegen en momenteel zijn dat er rond 48.000.

 

Om de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 te verminderen wordt door Nederland volop ingezet op de opwekking van duurzame energie via bijvoorbeeld zon en wind. Om deze systemen werkend te krijgen moet de energie-infrastructuur, waaronder kabels, leidingen en buizen aangepast en uitgebreid worden. Door de komende veranderingen blijft de vraag naar technische vakmensen onverminderd groot, aldus het UWV. Om voldoende mensen aan te trekken zou volgens het uitkeringsinstituut werk gemaakt moeten worden van onder andere omscholing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen