Grootschalige diefstal persoonsgegevens door twee Zaandammers

Foto: Flickr / Michael Coghlan

Twee 23-jarige mannen uit Zaandam gaan als het aan het Openbaar Ministerie ligt twaalf maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk. Ze worden ervan verdacht dat zij persoonlijke (bank)gegevens van meer dan 30.000 klanten van energie- en telecombedrijf Nuts Groep hebben gestolen en doorverkocht.

Het onderzoek naar de verdachten begon na een aangifte van de Nuts Groep in november 2019.  Het bedrijf, dat onder meer energiediensten aanbiedt onder de namen Budget Energie en NLE had ontdekt dat er zo’n 30.000 door klanten ondertekende  energiecontracten waren ontvreemd. Hierin stonden allerlei persoonsgegevens en hun bankrekeningnummers. Foto’s van dit soort contracten bleken later via berichtenkanaal Telegram te koop te worden aangeboden.

Veel geld mee gemoeid

De diefstal kon worden teruggevoerd naar accounts van een aantal werknemers van de Nuts Groep. Onderzoek van de Landelijke Recherche wees erop dat op de accounts werd ingelogd vanaf IP-adressen van de twee verdachten, waarvan er één werkzaam was bij het bedrijf. De verdenking is dat ze, meestal buiten werktijd inlogden op het bedrijfsnetwerk en zo de gegevens van de server konden halen. De gestolen  persoonsgegevens konden voor veel geld worden doorverkocht, en daar zijn onschuldige klanten de dupe van, aldus de officier van justitie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen