Wie gratis een jonge boom wil, kan die nu aanvragen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Iedereen kan gratis bomen aanvragen of zich melden als vrijwilliger nu de provincie wederom de campagne Meer bomen nu steunt. Gedeputeerde Esther Rommel zette op gisteren in Doorn haar handtekening onder het doel om in Noord-Holland 150.000 bomen en struiken te verplanten.

Meer Bomen Nu is een initiatief van de Stichting MeerGroen, Urgenda en Caring Farmers. In de afgelopen 2,5 jaar verhuisden in Nederland 890.000 jonge bomen en struiken van kansarme naar kansrijke plekken bij burgers en boeren. Een berk die op de hei niet gewenst is, wil een agrariër wel graag planten. Door het verplanten van jonge bomen kan ons land sneller en goedkoper worden vergroend.

Enorm succes

Het idee van Franke van der Laan uit Haarlemmermeer is mede door de steun van de provincie en een samenwerking met Urgenda groot geworden was vorig jaar al een enorm succes. ‘Het doel dat we ons vorig jaar stelden werd ruim overtroffen. Niet 100.000 bomen en struiken werden verplant, het waren er uiteindelijk 144.000. Daarom steunen we dit initiatief de komende drie jaar met in totaal 50.000 euro subsidie vanuit ons masterplan biodiversiteit,’ zei Rommel.

Gratis bomen

Met de online Bomenplanner worden vraag en aanbod van zaailingen en vrijwilligers regionaal op elkaar afgestemd. Iedere agrariër en inwoner met een groen hart die bomen of struiken wil planten, kan via de planner een profiel aanmaken, bomen bestellen en deze komende winter ophalen. Een netwerk van Bomenhubs zorgt voor een goede ecologisch verantwoorde verdeling van de veelal inheemse bomen en struiken. Grootschalige bosaanplant is in het open landschap van Noord-Holland niet overal gewenst. Op deze manier kunnen toch meer bomen en struiken worden geplant om plekken die anders niet in beeld zijn.

Circulaire methode

De verplantmethode is erg logisch, maar toch vernieuwend. Steeds meer terreinbeherende organisaties werken mee om zaailingen die op een plek staan waar ze niet uit kunnen of mogen groeien, elders een tweede kans te geven. Wanneer deze circulaire methode standaard onderdeel wordt van ecologisch natuurbeheer, kan het een grote bijdrage leveren aan het behalen van biodiversiteits- en klimaatdoelen en de Bossenstrategie. Momenteel kunnen boomkwekers de vraag naar bomen nauwelijks aan. Door gebruik te maken van wat de natuur biedt, worden gratis inheemse en ecologisch verantwoorde bomen en struiken geleverd.

Reacties

Cookieinstellingen