Lezing over ‘rampzalige’ schilderijen in twee kerken

Een pentekening van het vee in de Oostzijderkerk in 1825.
Een pentekening van het vee in de Oostzijderkerk in 1825.
Foto: Wikimedia

De Bullekerk en de Oostzijderkerk hebben een ding gemeen: beide bevatten een schilderij dat verwijst naar een rampzalige gebeurdenis. Medewerker Jan van der Male van het gemeentearchief neemt belangstellenden op maandag 3 oktober tussen 10:00 en 11:30 mee op een ontdekkingsreis naar de verhalen erachter.

 

Stiers wreedheid uit 1647 in de Bullekerk is een bekend verhaal – niet het eerste dodelijke ongeluk veroorzaakt door een stier, maar hoe bijzonder is het dat een boer en boerin om het leven komen, maar hun baby gezond ter wereld komt en blijft leven. Speciaal genoeg voor Zaandammers in elk geval om de Westzijderkerk een koosnaam te geven: de Bullekerk. In de Oostzijderkerk gaat het niet om een stier maar om alle soorten vee. De dieren uit de polders werden er ondergebracht tijdens de watersnoodramp van 5 februari 1825.

Van beide rampen zijn schilderijen gemaakt die toeristen naar de kerk lokten. Jan van der Male vertelt over de rampen, over de schilderijen, over de concurrentie tussen de kerken en onthult zelfs een nieuw schilderij. De gratis bij te wonen excursie begint om 10:00 uur met een lezing in de Bullekerk en daarna volgt om 10:30 uur een gezamenlijke wandeling naar de Oostzijderkerk, waar de tweede lezing om 11:00 uur begint. Aanmelden is verplicht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen