Campagne tegen eenzaamheid op station Zaandam

Foto: Wikimedia CC0 / Gottlieb Friedrich Riedel

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich eenzaam, blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM, en hun aantal neemt alleen maar toe. Daarom start de Luisterlijn in de Week tegen Eenzaamheid een grote luistercampagne, onder meer op het station in Zaandam.

De hele week kunnen reizigers en voorbijgangers op verschillende NS-stations de ‘kunst van het luisteren’ ervaren en op donderdag 6 oktober is Zaandam aan de beurt. Al jaren merken vrijwilligers bij de Luisterlijn dat een luisterend oor een positief effect heeft op de mentale gesteldheid. In 2021 ontving de Luisterlijn maar liefst 588.057 oproepen.van eenzame mensen met behoefte aan een praatje. Veruit de meeste gesprekspartners geven daarna  aan zich beter te voelen.

Lastig onderwerp

Eenzaamheid is een vaak voorkomende (verborgen) aanleiding voor mensen om contact te zoeken met de Luisterlijn, weet directeur Leo Noordegraaf. ‘Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen en vinden het niet zo makkelijk om over hun gevoelens te praten. Contact maken en luisteren met echte aandacht kunnen het verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen.’

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wil de Luisterlijn mensen activeren om écht te leren luisteren en de signalen van eenzaamheid te leren herkennen. Voorbijgangers krijgen tips om beter te luisteren en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Sinds 2010 vindt elk jaar in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats, vol activiteiten die sociale contacten en sociale netwerken stimuleren. Zaanstad heeft in tegenstellng tot veel andere gemeenten zelf geen programma opgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen