Wellicht forse huurverlaging bewoners tochtige huizen

Foto: Wikimedia / Marjetwesselsboer

Huurders die in een slecht geïsoleerd huis wonen kunnen waarschijnlijk rekenen op een stevige huurverlaging. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een voorstel van de PvdA en GroenLinks om hen de mogelijkheid te geven korting af te dwingen bij de huurbaas als hun huis een energielabel lager dan D heeft.

De Kamer gaat naar verwachting ook mee in een oproep van diezelfde partijen om het voorgenomen prijsplafond voor gas en elektriciteit ‘ruimhartig’ vorm te geven, zodat ook grotere gezinnen met een ouder huis ervan profiteren. Ook moet rekening worden gehouden met mensen die hun huis al hebben verduurzaamd met bijvoorbeeld een warmtepomp en die daardoor relatief veel stroom verbruiken.

Prijsplafond

Het kabinet kondigde het prijsplafond, dat huishoudens en kleine ondernemers met een bescheiden verbruik moet verzekeren van een betaalbare energierekening, op Prinsjesdag aan. Details als het maximale verbruik waarbij de maximale tarieven gaan gelden, worden nog nader uitgewerkt. Daarbij dringt de Kamer er ook op dat de compensatie voor energiebedrijven ‘zo doelmatig mogelijk’ wordt. Het is niet de bedoeling dat zij meer winst gaan maken dankzij overheidssubsidies.

Enkel glas

De Woonbond heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting opgeroepen om enkel glas in huurwoningen alvast tot een ‘onderhoudsgebrek’ te verklaren. De bond vindt huurverlaging een goede stap, maar waarschuwt dat het daadwerkelijk doorvoeren van de maatregel nog wel even kan duren. Daarvoor moet het puntenstelsel voor het bepalen van de maximale huurprijs worden aangepast. Door enkel glas tot onderhoudsgebrek te verklaren, moet de huisbaas snel actie ondernemen, aldus de bond, net zoals bij bijvoorbeeld een lekkend dak. Enkel glas moet dan vervangen worden, anders volgt er huurverlaging via een procedure bij de huurcommissie tot het gebrek is verholpen.

Private verhuurders

Volgens de belangenorganisatie zijn er met name in de private huursector nog veel woningen met enkel glas. In zestien procent van de woonkamers en bijna een kwart van de slaapkamers zitten ruiten met enkel glas, stelt de Woonbond. Haast is daarom geboden, zegt Marcel Trip van de bond. ‘Wij horen elke winter weer verhalen van huurders die met kranten tegen de ruiten proberen de boel nog een beetje leefbaar te houden zonder zich arm te stoken. Dat probleem wordt met de huidige prijzen alleen maar groter.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen