Omgeving bouwplan Esdoornlaan tekent zelf alternatief

Foto: Google Street View

Omwonenden van de Esdoornlaan 39a en 40 in Wormerveer gaan zelf aan de slag om een woningbouwplan te maken voor de beide panden, waar nu het vervallen La Brèche tegen een meubelzaak leunt. Ze zien helemaal niets in het plan voor 27 appartementen en acht ‘small houses’ in een buurt met momenteel 21 woningen.

Dat hield bewoner Kees Klinkenberg de raad deze week voor. ‘Bij ons gaat het de laatste dagen over een aantal zaken en begrippen waar we eerder zelden of nooit over spraken. In de buurt gaat het nu over veiligheid, woongenot, licht, privacy, funderingen, parkeren, stikstof en communicatie,’ zei hij. Sinds het college een startnotitie publiceerde over de toekomstige invulling van wat eens een garage was, is het onrustig in de buurt. En al helemaal in de meubelwinkel: ‘In die notitie stond dat deze huurder naar elders ging verhuizen. Het personeel, maar ook de directie, wist van niets.’ Die zinsnede heeft het college inmiddels aangepast.

 

De buurt is niet tegen woningen, maar wil dat die passen in een omgeving met veelal woningen uit de jaren 30. Een appartementengebouw met drie of zelfs vier woonlagen is dat niet, betogen zij. ‘Het karakter van de buurt is dan totaal weg. Wij beseffen terdege dat er een gillend tekort aan woningen is. Maar los je de woningnood op met het bouwen van deze appartementen of maak je alleen een projectontwikkelaar en zijn opdrachtgever intens gelukkig? Hij heeft straks de financiële voordelen. Wij blijven met de schade aan onze woningen,’ aldus Klinkenberg.

Parkeren

‘Het mooiste deel van Wormerveer’ bevindt zich volgens de bekende journalist in zijn buurt: het Sluis- en Oversluispad. En alle bewoners daarvan – op z’n minst 52 huishoudens – moeten hun auto’s in de omgeving parkeren omdat ze in een autovrije straat wonen. Op het Sluispad zit bovendien de psychiatrische praktijk Parnassia Fact Wormerveer, met veel bezoekers, maar ook personeel dat met de auto naar het werk komt. Het zorgt nu al voor een enorme parkeerdruk, die nog wordt versterkt door de vele werkbusjes die een plekje zoeken.

La Brèche

De sartnotitie gaat alleen over de het voormalige garagebedrijf en niet over La Brèche, hoewel er bij het college een duidelijke voorkeur is om beide locaties gezamenlijk te herontwikkelen. Klinkenberg en zijn buren vragen zich af in hoeverre daar sprake van zal zijn. ‘Er loopt nu een Volendammer door onze buurt met tekeningen van de nieuwe Bres, inclusief parkeergarage. Hij is (nog) geen eigenaar. Hoe bizar is dat?’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen