Plan voor circa 35 woningen hoek Esdoornlaan Wormerveer

Foto: Google Street View

Het college heeft een startnotitie opgesteld om de eerste contouren vast te leggen van de ontwikkeling van het perceel Esdoornlaan 40 in Wormerveer. Op grond daarvan kan dan in een later stadium het Ruimtelijk Programma van Eisen worden opgesteld. De oude garage die nu gebruikt wordt door een meubelzaak wordt gesloopt.

De eigenaar wil er in plaats daarvan ‘circa 35 woningen’ bouwen en heeft daarvoor al ontwerptekeningen aangeleverd bij de gemeente, schrijft de gemeente aan de raad. In de startnotitie is sprake van een woongebouw aan de Esdoornlaan met daarin 27 appartementen en op het achterliggende terrein zijn plannen gemaakt voor acht kleine huizen. Er wordt in eerste instantie uitgegaan van twaalf appartementen sociale huur, vijftien appartementen met middenhuur en acht huurhuizen in de vrije sector. Daarnaast is op het achterliggende terrein ruimte voor 23 parkeerplaatsen, bergingen en een gemeenschappelijke fietsenstalling. Het parkeerterrein is te bereiken via een bestaande inrit met onderdoorgang aan de Wilgenkade.

Participatie

In het nieuwe concept is ruimte gecreëerd voor groen en een wandelroute langs de woningen op het binnenterrein en de binnentuin van het appartementengebouw. De ondernemer die zijn bedrijfsruimte kwijtraakt zit daar niet mee, aldus de notitie: die zet zijn bedrijfsactiviteiten voort vanuit zijn andere locatie in Wormerveer, waar zijn magazijn gevestigd is. In afstemming met de wijkmanager is door de initiatiefnemer een participatieplan opgesteld ‘waarbij de omgeving goed wordt meegenomen en er diverse participatiemomenten zijn waarbij sprake is van een open uitnodiging en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de ruimtelijke plannen’.

De complexiteit van het plan zit hem in de samenhang van de ontwikkelingen aan de Esdoornlaan 39a, waar De Bres – ofwel La Brèche – gevestigd is, het vervallen partycentrum dat momenteel wordt gekraakt. Er heeft zich een nieuwe initiatiefnemer (nog geen eigenaar) aangediend die kans ziet de Esdoornlaan 39a te ontwikkelen voor wonen, laat het college weten, maar het is nog onzeker of deze plannen haalbaar zijn. Daarbij speelt onder meer de aanwezige cultuurhistorische waarde een rol. De kunst is nu om beide ontwikkelingen soepel en in harmonie met elkaar te laten verlopen. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen