Berekeningen kosten tijdelijke Zaanbrug bijna nattevingerwerk

Nachtelijk werk aan de noodbrug.
Nachtelijk werk aan de noodbrug.
Foto: Provincie Noord-Holland

De gemeente heeft maar wat aangerommeld met de cijfers rond de bouw van de tijdelijke Zaanbrug en krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd. De antwoorden op vragen van de POV zijn vrij onthutsend, al is er ook goed nieuws. Een deel van de extra kosten kan worden doorgeschoven naar Wormerland.

‘Omdat het college van Zaanstad veel waarde hecht aan veiligheid rondom bruggen heeft de gemeente de verkeersafwikkeling en de bediening (van de tijdelijke brug, red.) voor haar rekening genomen. Er is toen niet bij stilgestaan dat dit substantiële extra kosten voor de bediening met zich meebrengt,’ is te lezen. Niemand die er kennelijk aan gedacht heeft dat de noodbrug niet vanuit het Havenkantoor in Zaandam kan worden bediend, maar alleen ter plaatse. Waardoor extra mankracht moet worden ingehuurd.

Wormerland

De ‘begeleidingskosten’ voor het project zijn 820.000 euro de lucht in geschoten, maar daarvan wordt Wormerland geacht 330.000 euro voor haar rekening te nemen omdat de ambtelijke inzet vanuit Zaanstad ook ten behoeve van de buurgemeente wordt gedaan. Die kan natuurlijk tegenwerpen dat zij niet het volle pond voor broddelwerk van Zaanstad betaalt, maar komt Wormerland wel over de brug dan heeft Zaanstad nog 490.000 euro extra nodig. Het is nog niet duidelijk waar dat geld vandaan zal worden gehaald. De brug zelf wordt door de provincie gefinancierd.

Verkeersmaatregelen

De 55.000 euro extra voor tijdelijke verkeersmaatregelen  aan onze kant van de Zaan moet Zaanstad zelf ophoesten, net als Wormerland dat aan haar kant moet doen wanneer ze buiten de tijdelijke verkeersmaatregelen vallen die voor rekening van de provincie komen. Zo heeft Zaanstad matrixborden op de kruisingen Wandelweg – Prinses Irenebrigadeweg en Wandelweg – Stationsstraat geplaatst om het wegverkeer te attenderen op openingen van de tijdelijke brug.

Kosten bediening

Binnen de afdeling Havens en Vaarwegen van Zaanstad was er geen reguliere capaciteit noch dekking voor de bediening van de tijdelijke brug. De lokale bediening vergt meer personele inzet. Het gaat in totaal om 98 uur per week met een looptijd van anderhalf jaar. Dagelijks wordt de tijdelijke brug bediend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur, op zaterdag van 07:00 tot 20:00 uur en op zondag van 09:00 tot 19:00 uur. In de winter draaien de bruggen zes uur minder. Het gaat dus om circa 70 weken van 98 uur tegen een geraamd uurtarief van gemiddeld 44 euro. Dat komt op uit op drie ton per jaar. Of en hoeveel Wormerland aan deze kostenpost gaat bijdragen is nog onderwerp van overleg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen