Aantal woningen in de sociale huursector dit jaar naar beneden

Foto: Flickr

De corporaties zullen dit jaar in Zaanstad naar verwachting 25 sociale huurwoningen liberaliseren en 67 huizen verkopen. Daar staat tegenover dat er 60 woningen bijkomen door nieuwbouw en zes door aankoop. Het totale aantal goedkope huurhuizen wordt hierdoor iets kleiner.

De gemeente, zes woningcorporaties en vier huurdersorganisaties die actief zijn in Zaanstad hebben in een raamovereenkomst afspraken vastgelegd over de vraag wat ze in 2020 bereikt willen hebben, wat ze doen om het doel te bereiken en hoe ze met elkaar willen samenwerken.

Minder sociale huur

In de raamovereenkomst staat dat het aantal sociale huurwoningen in corporatiebezit in 2020 tenminste 25.100 woningen moet bedragen. Dat aantal gaat dit jaar omlaag tot 25.037 huizen op 31 december. Op 1 januari 2020 zijn dat er weer meer: 25.110.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Het beleid dat is ingezet met inkomensafhankelijke huurverhogingen wordt voortgezet. Ook zullen de corporaties in 2018 instrumenten inzetten als tijdelijke huurcontracten en een woningruil-app. Het huidige systeem van woonruimteverdeling, dat is gebaseerd op wachttijd, gaat wellicht op de schop. Mensen die op korte termijn een betaalbare woning nodig hebben en starters komen nu nauwelijks aan bod.

Discussie over systematiek

In de regio is daarom een fundamentele discussie woonruimteverdeling gestart waarbij de noodzaak (wie heeft de woning het hardst nodig) belangrijker wordt dan de wachttijd (wie wacht al het langst). Ook op lokaal niveau gaan corporaties, gemeente en huurdersorganisaties hierover in gesprek.

Dit jaar leveren de corporaties 484 woningen op na projectmatig onderhoud en wordt van 1081 het energielabel opgetrokken. Daarnaast verrichten ze collectieve aanpassingen in186 woningen om deze beter toegankelijk te maken en komen ze met nieuwe woon-zorg concepten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen