Kosten van gebruik AED zijn nu gemakkelijker te verhalen

Foto: Wikimedia

Het Rijk heeft geld ter beschikking gesteld om de kosten van het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED) na een reanimatie te vergoeden.

Tot nu toe konden eigenaren van AED’s die geen zorgaanbieder zijn, zoals supermarkten of sportverenigingen, deze kosten alleen via de zorgverzekering van de patiënt verhalen. Dat gebeurde vaak niet, omdat het lastig is. Nu kunnen eigenaren van AED’s de kosten voor de directe inzet van AED’s vergoed krijgen via de Regionale Ambulancevoorziening, de ambulancedienst in de regio waar de reanimatie heeft plaatsgevonden.

Voor de declaratie van de AED gebruikskosten na een reanimatie in de regio Zaanstreek-Waterland kan gebruik gemaakt worden van dit formulier. Daaraan moet ook een kopie van de nota worden toegevoegd. De declaratie is wel gebonden aan bepaalde voorwaarden.

Hartveilig Wonen

Zaanstad is aangesloten bij Hartveilig Wonen (nieuwe naam sinds 1 januari Stan, van stand by), wat betekent dat er in de gemeente een reanimatieoproepsysteem is. Wanneer bij 112 een melding van reanimatie binnenkomt, schakelt 112 naast de ambulancedienst ook burgerhulpverleners in. Om goede hulp bij een reanimatie te garanderen is een raster van zes-minutenzones vereist. Daarin is hulp bij een hartstilstand goed geregeld: binnen zes minuten een animatiepoging.

Landelijk systeem

Heel Nederland krijgt in de loop van dit jaar één systeem voor het alarmeren van burgerhulpverleners bij een hartstilstand en één organisatie die het allemaal organiseert. Dat hebben Hartveilig Wonen en HartslagNu afgesproken. Ze vormen samen een nieuwe stichting die de naam HartslagNu.

Dat betekent onder meer de introductie van een nieuwe app voor alle circa 170.000 aangemelde burgerhulpverleners, die overal in het land werkt. Die kunnen dan dus waar ze ook zijn worden opgeroepen om in actie te komen. Na de samenvoeging blijft het ook mogelijk om gealarmeerd te worden via sms, telefoon (+ sms) en pager.

Het samengaan van HartslagNu en Hartveilig Wonen heeft de steun van de Hartstichting, het Nederlandse Rode Kruis, Ambulancezorg Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen