Wormerland wil tijdelijke woonunits op voormalige stortplaats

De units op een impressie uit Zaanstad.
De units op een impressie uit Zaanstad.
Foto: Gemeente Zaanstad

Wormerland onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het plaatsen van woonunits op de voormalige stortplaats aan de Poelweg, die inmiddels is gesaneerd. De provincie is om toestemming gevraagd om daar tijdelijke mobiele units te mogen plaatsen voor een periode van maximaal tien jaar.

Net als de rest van Nederland heeft ook de gemeente Wormerland te maken met een woningtekort. Er komen al extra koop- en huurwoningen in bijvoorbeeld de Zaandriehoek, waar 220 woningen gebouwd gaan worden. Daarnaast ligt er vanuit het Rijk een grote opgave om Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Voor deze drie doelgroepen is de tijdelijke huisvesting bestemd.

Beschermd landschap

Voor de locatie is provinciale toestemming nodig omdat het ligt in het Wormer- en Jisperveld, dat de status van Bijzonder Provinciaal Landschap heeft. Daardoor moet de provincie een formele ontheffing verlenen voordat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in dit veenweidegebied mogelijk zijn. De verwachting is dat de provincie nog deze maand met een reactie zal komen. Toevalligerwijs maakte Zaanstad vandaag bekend eveneens tijdelijke units te willen plaatsen voor de speciale doelgroepen, en wel in Assendelft.

Doelgroepen

De oorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor Nederlandse gemeenten, die er verantwoordelijk voor zijn om Oekraïense ontheemden te huisvesten. De tweede doelgroep betreft mensen met een verblijfsvergunning. Zij hebben de asielprocedure doorlopen en mogen in Nederland blijven, maar leven op dit moment nog in de overvolle asielopvangcentra. Het Rijk heeft alle gemeenten de opdracht te geven bij te dragen aan het versneld huisvesten van in totaal 7500 statushouders. Ook Wormerland zal daar aan mee moeten werken. Daarnaast is er nog een groep spoedzoekers, zoals gescheiden mensen.

Ruim 300 woningen

In Zaanstreek – Waterland is de afspraak gemaakt dat Oekraïense vluchtelingen en statushouders evenredig over de gemeenten wordt verdeeld. Daarom heeft de regio afgelopen april ruim 300 woonunits besteld om extra huisvestingsplekken te realiseren. Deze werden tijdelijk geplaatst voor een periode van maximaal tien jaar. Vanaf eind van het jaar 2022 zullen de units worden geleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen