Ruim 300 woonunits voor vluchtelingen Oekraïne in de regio

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De burgemeesters in de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland hebben besloten gezamenlijk 312 modulaire woonunits en twaalf algemene units aan te schaffen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Waar die komen te staan is van later zorg: nu niet bestellen zou ertoe kunnen leiden dat de regio er uiteindelijk naast zou grijpen. Op termijn kunnen de units ook dienst doen voor andere groepen woningzoekenden.

Burgemeester Jan Hamming neemt als voorzitter van de veiligheidsregio en van het Regionaal Beleids Team de regie over de aanschaf, die mogelijk is op grond van de Wet verplaatsing bevolking. Daardoor krijgen burgemeesters de wettelijke taak en bevoegdheden om de opvang van Oekraïense vluchtelingen te regelen.  Vanaf 1 september zullen er 25 units per week worden afgeleverd. Deze kunnen in gestapelde bouw van maximaal drie lagen op maximaal drie locaties in veiligheidsregio geplaatst worden. Ze hebben de volgende kenmerken:

  • Ze kunnen voor één- of meerpersoons huishoudens geproduceerd worden;
  • Een unit is circa 23 vierkante meter groot;
  • De producent geeft 48 maanden garantie op de constructie en 24 maanden op apparatuur;
  • Op basis van de huidige bouwmethodiek, toegepaste materialen en regelgeving gaan de modulaire gebouwen minimaal 20 tot 30 jaar mee.

De kwaliteit is dusdanig, dat de modules ook na tien tot 20 jaar, mits goed onderhouden, voor diverse doelgroepen inzetbaar zijn, waaronder statushouders, studenten, migranten, starters en spoedzoekers. Ook heeft de producent een terugkoopgarantie afgegeven vanaf tien jaar, schrijft Hamming aan de gemeenteraad. De terugkoopsom is gekoppeld aan de marktwaarde van dat moment en daarmee afhankelijk van de exploitatieperiode. Zolang de wooneenheden in gebruik zijn voor Oekraïense vluchtelingen rekent de regio op een volledige financiële compensatie van het Rijk, zoals het kabinet ook heeft toegezegd.

Meerkosten

Op dit moment is alleen de prijs van de units bekend en daar komen kosten voor zaken als het klaar maken van het terrein, de aanleg van voorzieningen, grond- en straatwerk, trappen, hekken, galerijen, zonwering, vergunningkosten, schoonmaak, keuken, stoffering en dergelijke nog bij. Omdat er nu noch een verdeling noch locaties bekend zijn, zijn die momenteel niet te calculeren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen