Tentoonstelling over diergeneeskunde in de Zaanstreek

Foto: Publicdomainpictures.net

De geschiedenis van de diergeneeskunde in de Zaanstreek tussen 1893 en 1975 wordt tussen 9 september en 12 november inzichtelijk gemaakt met een tentoonstelling in de publiekshal van het stadhuis. Dierenarts Joost van Erp schreef een boek over tien van de collega’s die hem voorgingen.

Van Erp was hier van 1975 tot 2014 werkzaam als dierenarts en zowel veehouders als eigenaren van gezelschapsdieren vertelden hem graag verhalen over hun ervaringen met zijn voorgangers. Maar daarbuiten kon hij bijzonder weinig informatie vinden over diergeneeskunde in de Zaanstreek. Van Erp ging op onderzoek uit en vulde her hiaat in de geschiedschrijving op met het boek Dierenartsen in de Zaanstreek tussen 1893 en 1975 – Tien veterinaire voorgangers.

 

De eerste dierenarts vestigde zich hier in 1893 en werkte voornamelijk als veearts. In de loop van de eeuw nam het aantal landbouwhuisdieren af en het aantal gezelschapsdieren juist toe: Van Erp richtte zich vanaf 1993 uitsluitend nog op de laatste categorie patiënten. De voorwerpen, foto’s en krantenartikelen in de tentoonstelling laten zien hoe de behandelmethoden, medicijnen, het instrumentarium en de dierenartsenpraktijk zelf zijn veranderd. Tien veterinaire voorgangers komen aan bod, van Hannema en Booij tot Schoenmaker, Van de Kamp en Snuif. De boekpresentatie valt samen met de officiële opening van de expositie op vrijdag 9 september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen