Start van digitaal netwerk om geldzorgen de baas te worden

Foto: Plinkr

Woningcorporatie Parteon, Incluzio, Straathoekwerk en Schuldhulpmaatje gaan inwoners van Zaanstad met financiële zorgen sneller helpen. De organisaties introduceren een speciale app waarmee inwoners eenvoudig inzicht krijgen in hun geldzaken. Het doel is om hen binnen de gemeente sneller te begeleiden naar de juiste hulp.

‘In Zaanstad kwam één op de zeven inwoners in Zaanstad de laatste jaren minder goed rond. Door de hoge inflatie en energiekosten verwacht het Nibud dat nu één op de drie huishoudens worstelt met rondkomen. Met de hulporganisaties in Zaanstad geven we inzicht in geldzaken en zoeken we naar manieren om inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen,’ zegt adviseur Dion Heinis van Parteon in de aankondiging. De betrokken organisaties hebben ieder een eigen taak, zoals hulp bij schulden, budgetcoaching, energie besparen en hulp bij het aanvragen van toeslagen.

Pien Blauw, coördinator en casemanager bij Incluzio legt uit dat het gaat om 27 diensten op het gebied van financiële hulpverlening die gezamenlijk worden opgepakt. ‘We maken heldere afspraken zodat we bij iedere inwoner direct weten wie de beste hulp kan bieden. Vanuit Incluzio doen de sociale wijkteams in Zaandam-Noord – Kogerveld en Wormerveer vanaf het begin mee.’ Om de samenwerking vorm te geven wordt het Plinkr Platform ingezet, een digitaal netwerk waarop de financiële hulp voor inwoners georganiseerd wordt.

Andere partijen

Volgens de oprichter van Plinkr Floris Went is dat platform speciaal ontwikkeld voor mensen met financiële zorgen. ‘Inwoners krijgen toegang tot een eigen app, waarmee ze hun financiële situatie in kaart brengen. De app laat vervolgens zien waarop bespaard kan worden en waar men recht op heeft. Ook kan een hulpverlener uit de buurt (tijdelijk) worden uitgenodigd om te helpen met financiële vragen.’ De betrokken partijen willen er samen voor zorgen dat inwoners met financiële stress (op tijd) terechtkomen bij de juiste hulporganisatie. Onder begeleiding van het landelijk programma Schouders Eronder denken ook andere hulporganisaties, corporaties en de gemeente mee om van de samenwerking een succes te maken.

Aanmelden

Aan het eind van dit jaar evalueren partijen de samenwerking, die zich nu in de pilotfase bevindt en passen ze de dienstverlening waar nodig aan. Wie zich zorgen maakt over geld of gewoon zeker wil weten dat de eigen  geldzaken goed geregeld zijn kan zich gratis aanmelden voor de Plinkr-app. Dat kan hier.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen