Cel geëist wegens ambtelijke corruptie; verdachte ook hier actief

Foto: Pixabay / Sang Hyun Cho

Er is gisteren zeven maanden cel geëist tegen een 56-jarige voormalige werkvoorbereider bij de gemeente Amsterdam, omdat hij zich jarenlang door aannemers zou hebben laten trakteren en vertrouwelijke informatie zou hebben gedeeld. Volgens het OM heeft hij zichzelf en zijn privé-omgeving voor meer dan 80.000 euro verrijkt. Nadat hij was ontslagen werkte hij als ZZP’er in dezelfde functie voor onder meer Zaanstad, volgens persbureau Argos in het NHD.

Het OM rekent het de verdachte uit Purmerend zwaar aan dat hij zich ruim vijf jaar – tussen 2011 en 2016 – als gemeenteambtenaar corrupt heeft gedragen. ‘Voor het goed functioneren van het openbaar bestuur is het van essentieel belang dat dit zuiver handelt. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is dat ambtenaren objectief en onafhankelijk zijn,’ zeiden de officieren van justitie op de zitting. De man heeft volgens het OM onder meer een nieuwe keuken en badkamer laten plaatsen in de woning van zijn partner. Verder zou hij kostbare horloges waaronder een Rolex, een scooter en dure televisies hebben aangenomen. De officieren van justitie vinden dat hij zijn functie daardoor niet meer onafhankelijk kon vervullen.

Verziekte cultuur

Ze verdenken hem er daarnaast van veelvuldig vertrouwelijke informatie te hebben gedeeld met de huisaannemer van de gemeente, waardoor die voordeel haalde uit bijvoorbeeld een aanbestedingsprocedure. Door zijn handelen heeft hij de corrupte cultuur binnen onderdelen van de gemeente Amsterdam jarenlang levend gehouden, aldus de officieren van justitie. ‘Uit dit onderzoek volgt dat verdachte telkens met zijn volle verstand, welbewust en methodisch tegen de regels in heeft gehandeld. Op deze wijze heeft verdachte op zijn beurt deze corrupte en verziekte cultuur in stand gehouden waar ook collega-ambtenaren hun goddelijke gang hebben kunnen gaan.’

Meer veroordelingen

Het onderzoek naar ambtelijke corruptie bij de gemeente Amsterdam startte na een tip in 2015. Ruim een jaar later kwamen anonieme brieven bij de Rijksrecherche binnen met informatie over corrupte ambtenaren. De komende dagen en volgende week staan in totaal drie oud-ambtenaren terecht op verdenking van ambtelijke corruptie en het schenden van hun geheimhoudingsplicht. In januari van dit jaar legde de Amsterdamse rechtbank al drie oud-ambtenaren straffen op, variërend van werkstraffen tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier maanden. In de zaak die gisteren werd behandeld wordt 10 oktober uitspraak gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen