SP zet vraagtekens bij noodzaak camera’s in stationsgebied

Foto: Google Street View

De SP wil onderbouwd zien waarom er voor de burgemeester reden is om cameratoezicht te overwegen in het stationsgebied in Zaandam. Raadslid Anna de Groot vraagt daarom inzicht in de – geanonimiseerde – 27 meldingen van overlast rond het station die dit jaar bij de gemeente binnenkwamen.

Het waren de VVD en PVV die eerder dit jaar aangaven te zijn benaderd met klachten over rondhangende, al dan niet in kennelijke staat verkerende figuren in het stationsgebied. Vrouwlijke raadsleden zouden zich er na avondvergaderingen onveilig voelen en er was zelfs sprake van messen. De beurgemeester beloofde daarop meer toezicht. De Groot zette al eerder vraagtekens bij de ernst van de overlast, en doet dat nu opnieuw. In de eerste helft van dit jaar waren er geen meldingen of aangiftes van mensen die in het stationsgebied waren lastig gevallen: alleen van andere vormen van overlast.

Veiligheidsrisicogebied

Zij wil ook weten op wiens initiatief gesprekken met vrouwelijke raadsleden over hun gevoel van onveiligheid werden gevoerd en wat daar precies uit is gekomen. Was er daarwerkelijk sprake van ‘lastig vallen’ of blef het bij een gevoel? Het stationsgebied van Zaandam en het Stadhuisplein zijn al eerder aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er geldt een alcoholverbod. Door actief toezicht te houden, het uitdelen van boetes en de begeleiding van mensen richting zorg of hulp wordt geprobeerd om overlast en onveiligheid in het centrum terug te dringen en de SP wil ook weten of dit beleid effectief is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen