SP stelt snel oppakken ‘onveiligheid bij station’ ter discussie

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Frans Masthoff

Waar klachten over de uitvoering van moties meestal behelzen dat het college ze links laat liggen, daar stelt de SP nu een te snelle uitvoering ter discussie. Zonder veel omhaal van woorden werd de motie van de PVV en POV over een verbeterde veiligheid in het stationsgebied van Zaandam onlangs door het college omarmd, en dat zint de partij niet.

‘Over het onderwerp werd nauwelijks gedebatteerd,’ klaagt raadslid Anna de Groot in schriftelijke vragen over de gang van zaken. Na de toezegging van het college om aandacht te schenken aan de onveiligheid bij het stadhuis werd de motie ingetrokken en daarmee was het onderwerp afgedaan. Tot verdriet van De Groot, die kennelijk door deze doortastendheid verrast werd. Zij wil nu alsnog te weten komen hoeveel aangiften dan wel meldingen de politie en Handhaving hebben ontvangen van passanten die er lastig zijn gevallen door rondhangende lieden die er verder niets te zoeken hebben.

Vrouwelijke raadsleden

De PVV en POV meldden ook dat zij signalen kregen van vrouwelijke raadsleden die zich onveilig voelen na afloop van avondvergaderingen. Dat is aan De Groot voorbij gegaan: hoeveel klachten van onveiligheid hebben het college vanuit de raad bereikt, zijn al deze klachten door vrouwelijke raadsleden geuit, hoeveel raadsleden hebben geklaagd en wat was de aard van hun klachten? ‘Of hebt u klakkeloos aangenomen dat er een probleem is en hebt u direct na uw toezegging in de gemeenteraad van 24 mei Handhaving ingezet en meer camera’s opgehangen?’

Sociale problemen

De Groot had liever gezien dat ‘de mensen die overdag en ’s avonds gebruikmaken van de openbare ruimte rond station Zaandam’ in beeld waren gebracht, om uit te zoeken  waarom zij die plek opzoeken. Kunnen nergens anders terecht? Volgens de SP liggen er vaak sociale problemen ten grondslag aan een dergelijke groepsvorming in de openbare ruimte – ‘denk aan aan armoede, verslavingsproblematiek, eenzaamheid en het missen van de aansluiting met de samenleving’ – en is Handhaving daarvoor geen remedie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen