Zaanstad niet bij de eerste honderd in fietsstadverkiezing 2018

Foto: PxHere

Houten mag zich dit jaar de beste fietsstad van Nederland noemen. Zaanstad eindigde niet in de top 100, maar scoorde wel een voldoende in de verkiezing van de Fietsersbond: op een schaal van 1 (beroerd) tot 5 (top) een 3,3.

Aan de verkiezing deden 45.000 fietsers mee, uit 384 van de 388 gemeenten in Nederland. ‘In het algemeen zijn mensen goed tevreden. Op de meeste vragen antwoorden de fietsers dat ze redelijk of voldoende tevreden zijn. Maar er zijn ook klachten.

Negatief zijn mensen over de aanpak van fietsendiefstal. De aanpak van diefstal is blijkbaar heel moeilijk voor gemeenten om onder de knie te krijgen,’ zegt Jaap Kamminga van de bond. En ook scooters worden steeds meer – en niet alleen in de grotere steden – gezien als een plaag voor wielrijders.

Ringweg het geheim van Houten

De roem van Houten reikt inmiddels tot ver over de landsgrenzen. Buitenlandse delegaties met stedenbouwkundigen en verkeersprofessionals lopen er de deur plat. Om de stad loopt een ringweg voor de auto’s en wil je met de auto van de ene naar de andere wijk, dan moet je via die ring. Fietsers kunnen snel en veilig binnendoor over een netwerk van fietspaden. De fietsers zijn er zelfs na jaren nog steeds heel erg mee in hun nopjes, zo blijkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen