Op het oude gasfabriekterrein aan de Zuidervaartdijk in Krommenie wordt woningbouw mogelijk gemaakt en daarvoor zijn de plannen nu verder uitgewerkt. Er komen 50 grondgebonden woningen en een aantal appartementen . De verkoop van de huizen start naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar.
De gaten in de bebouwing langs het Weiver zullen worden opgevuld met een woningtype dat past bij de historisch gegroeide context aldaar. Door de mansardekappen sluit de nieuwe bebouwing straks naadloos aan bij het bestaande Weiver, dat zick kenmerkt door kleinschaligheid en dikwijls éénlaags is, met de tweede en derde woonverdieping in het dak. Het ontwerp van de woningen aan de Rolrederstraat is geïnspireerd op de tuinsteden uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De Rolrederstraat, die de ruggengraat vormt van de nieuwe bebouwing is asymmetrisch, met voortuinen aan de noordkant en een steniger profiel aan de zuidkant. De straat is bewust smal vormgegeven: de auto is er te gast.
Aan de kant van het water wordt ruimte gemaakt om de oude plataan te behouden en een nieuw plein naast de oude verffabriek aan te leggen. Aan de andere kant van het plein wordt een nieuw woongebouw gemaakt dat een grote samenhang vertoont met de verffabriek van de gebroeders
Caro. De detaillering hiervan wordt overgenomen, alsof de nieuwbouw er al jaren heeft gestaan. 'Robuust metselwerk, grote kozijnen en alzijdigheid kenmerken de architectuur,' in de woorden van de gemeente. De appartementen op de begane grond hebben een eigen voordeur aan de straatkant. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte ligt op de kop van het gebouw naast het pleintje.
Het oude gasfabriekterrein is een plek met een rijke historie. Tussen de zeventiende en de negentiende eeuw zaten hier veel rolrederijen die zeildoeken maakten voor onder andere de scheepvaart. Daarna verrees er een gasfabriek. Rond 1970 startte de sloop van de gasfabriek en de gashouders en sindsdien is de grond gesaneerd. Het woningbouwplan is tot stand gekomen na een uitgebreid participatietraject met omwonenden. In 2020 koos een meerderheid van de buurtbewoners voor het ontwerp De Rolreder van projectontwikkelaar Timpaan.