Advocaat die veroordeelde Rob van Zaane vrij kreeg overleden

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Oud-advocaat Piet Doedens is op 15 juli op 79-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn vakgenoot Jan-Hein Kuijpers bevestigd. Kuijpers werkte jarenlang op diens voormalige kantoor. Doedens praktiseerde al jaren niet meer na een hersenbloeding in 2007.

Doedens speelde een cruciale rol in het hoger beroep van de Zaanse paskamermoord uit 1984. Hij wist de veroordeelde fietsenhandelaar Rob van Zaane vrij te krijgen door de vinger op fouten in het onderzoek te leggen. Ook trad Doedens op in andere bekende strafzaken zoals de Puttense moordzaak en verdedigde hij bekende criminelen als Johan V, ook bekend als de Hakkelaar. Advocaat Jan Boone, met wie Doedens goed bevriend was, herinnert zich hem als ‘een ontzettend grappige man’. ‘We hebben samen bijna 50 jaar advocatuur bedreven en veel zaken samen gedaan. Toen hij die hersenbloeding kreeg werd er een soort tijdperk afgesloten. Het was een ontzettende bon vivant en een enorm goede collega en scherpzinnige jurist,’  aldus Boone.

IRT-affaire

Samen met Boone legde Doedens de IRT-affaire bloot. Die zaak in de jaren 90 draaide om de inzet van burgerinfiltranten in drugsbendes. Politie en justitie lieten drugstransporten ongemoeid, om zo op het spoor van bendeleiders te kunnen komen. De parlementaire enquĂȘtecommissie-Van Traa maakte gehakt van deze opsporingsmethoden en sindsdien zijn ze taboe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen