Kwakkelende bomen niet helpen met slootwater: te veel zouten

Foto: Publicdomainpictures.net

De gemeente roept inwoners op om aan de bel te trekken als ze een boom zien die het door heet weer moeilijk heeft. Signalen zijn bijvoorbeeld dat de bladeren slap hangen of dat het rondom de kluit erg stoffig is. Geef de boom dan niet zelf slootwater, want dat bevat vaak te veel zouten. Maak in plaats daarvan een digitale melding en de gemeente komt langs met water.

Zaanstad moet de komende jaren gezonder, groener en duurzamer worden en bomen spelen hierin een belangrijke rol. Ze helpen om van onze gemeente een prettige en gezonde plek te maken. Zij zijn de longen van Zaanstad: bomen geven lucht door CO2 om te zetten in zuurstof. Ze houden bovendien water vast en geven schaduw bij hitte. Ook zorgen ze voor het afvangen van fijnstof en voor een aangename leefomgeving.

 

De gemeente gaat de komende jaren behoorlijk groeien. Dit betekent meer woningen, voorzieningen en wegen op hetzelfde aantal vierkante kilometers. Zo komen er tot 2040 ongeveer 20.000 woningen bij.  De ruimte voor bomen wordt schaarser, maar ze zijn wél hard nodig. Zaanstad gaat voor meer grotere bomen. Uiteindelijk moet in 2050 elke wijk voor minstens 20 procent bedekt zijn door boomkronen. Ook de nieuwe inwoners moeten minimaal 0,4 boom per inwoner krijgen, zo is het strenen. Maar om dit te bereiken moet goed gezorgd voor de huidige bomen, en vooral de kwetsbare jonge aanplant. Bij nieuw te planten bomen worden de best mogelijke groeiomstandigheden gecreërd. In het verleden is er niet altijd goed voor de Zaanse bomen gezorgd.

Slechte kwaliteit

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bomen vaak als brandstof gebruikt en gekapt. In de jaren erna zijn bomen teruggeplant, maar die zijn vaak van slechte kwaliteit. Ook staan ze regelmatig op plekken waar ze niet goed kunnen groeien. Elk jaar moeten daarom ongeveer 1100 bomen worden vervangen. Zowel boven als onder de grond is steeds minder ruimte voor bomen doordat ruimte nodig is voor zaken als  parkeren, verkeer, internet, riolering en elektriciteit. Tussen 2015 en 2021 is een kapvergunning verleend voor 9212 bomen. IDaar staat een herplantplicht voor 10.808 bomen tegenover, die er binnen twee jaar na de kapvergunning moeten staan.

https://twitter.com/WesselBreunesse/status/1539635407951904769

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen