Plan voor verharding ijsbaan Assendelft nog niet concreet

22 jul 2022, 11:10 Actueel
screenshot 20220722 110718
Nico Boon

Hoewel de IJsvereniging Assendelft al in 2018 bij Zaanstad aanklopte met het idee om het ijsbaanterrein in het dorp te veranderen in een evenemententerrein met een verharde skeelerbaan is er van een concreet plan nog steeds geen sprake. Mede vanwege corona heeft de vereniging een breed haalbaarheidsonderzoek nog niet kunnen afronden. Alle commotie is dus voorbarig.

Die commotie ontstond nadat de schaatsvereniging een aantal omwonenden had uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Bezorgde bewoners van Assendelft Zuid stuurden een e-mail aan de gemeenteraad, de raadsleden Merel Kingma van D66 en Peter Klos van Democratisch Zaanstad stelden schriftelijke vragen en Natascha Stroo van GroenLinks deed dat achter de schermen met technische vragen. Het antwoord van het college kort samengevat: er is geen aanvraag voor een vergunning en dus ligt er niets op tafel waar de gemeente zich over uit kan spreken.

Cijfers cruciaal

De IJsvereniging Assendelft heeft een sluitende business case nodig om de door haar gewenste ontwikkeling van een multifunctionele accomodatie mogelijk te maken en dat gaat niet op de achterkant van een bierviltje: voor de realisatie van het plan is een investering van 630.000 euro geraamd en die moet met de exploitatie worden terugverdiend. Of Zaanstad een deel van het geld wil ophoesten is onzeker: de gemeente heeft dan wel haar medewerking verleend om te onderzoeken of het initiatief haalbaar is binnen alle gemeentelijke kaders, maar een 'ja' op die vraag betekent nog niet dat de portemonnee wordt getrokken.

Slechts enkele evenementen

De IJsvereniging Assendelft wil haar baan graag verharden zodat er bij vorst veel eerder op natuurijs kan worden geschaatst. Dat biedt ook de mogelijkheid om er buiten het winterseizoen te gaan skeeleren. Daarvoor is de samenwerking gezocht met de Schaatstrainingsgroep Zaanstreek Waterland. De gemeente heeft de intentie om beschikbare voorzieningen door zo veel mogelijk mensen en partijen te laten gebruiken en voor sportbestemmingen betekent dit ook een exploitatiemodel met mogelijkheden voor alternatieve economische activiteiten, zoals evenementen. In Assendelft zou het overigens om 'hooguit een aantal maal per jaar' gaan.