Stedelijke adviesgroep in Amsterdam begeleidt MER windmolens

Foto: Foto: Pixnio / CC0

Amsterdam heeft een Stedelijke Adviesgroep RES Amsterdam (Sara) opgericht, als vervolg op de eerdere stedelijke klankbordgroep voor de bouw van windturbines bij de Noorder IJplas en op het Cornelis Douwesterrein. De adviesgroep dient om ‘in gesprek te blijven met bewoners en belanghebbenden’ en de leden waren ook al actief tijdens de hieraan voorafgaande reflectiefase.

De Sara gaat advies geven over de concept-voorstellen voor het plaatsen van de windmolens. In deze nieuwe fase wordt de Milieu Effect Rapportage uitgevoerd. Sara denkt ook mee nog voordat er officiële inspraak plaatsvindt en is er periodiek overleg met de nieuwe wethouder van Duurzaamheid Zita Pels. De adviesgroep betrekt hierbij ook andere groepen uit de hoofdstad zoals klankbordgroepen natuur, gezondheid en de stadsdelen. ‘Samen met de adviesgroep proberen we een proces in te richten waar inwoners van Amsterdam en omliggende gemeenten zich in kunnen herkennen. Zo willen we zorgvuldige keuzes maken over het wel of niet plaatsen van windmolens in bepaalde gebieden in Amsterdam,’ aldus de gemeente Amsterdam.

Milieu Effect Rapportage

De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland heeft vanuit de participatiecoalitie de rol van coördinator, penvoerder en woordvoerder van de Sara. Het maken van een Milieu Effect Rapportage is één van de stappen die moeten worden genomen voor het plaatsen van de windmolens. Wat er precies onderzocht moet worden voor deze MER staat nauwkeurig beschreven in een zogeheten Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Er wordt ook een gezondheidseffectscreening gedaan.

De notitie voor de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein lag van tot 11 februari 2022 ter inzage. Iedereen kon hierop reageren. In totaal zijn kwamen er 71 reacties op. Deze reacties zijn per thema samengevat en beantwoord door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in de Nota van Beantwoording die deel uitmaakt van de notitie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen