Et Buut valt Fietsersbond bij: niet harder dan 30 tussen Ruijterveer en Papenpad

'Bochtig en onoverzichtelijk' noemt de bond dit deel van de Westzijde.
'Bochtig en onoverzichtelijk' noemt de bond dit deel van de Westzijde.
Foto: Google Street View

De Fietsersbond heeft basisschool Et Buut aan zijn zijde in de campagne om van de Westzijde tussen Ruijterveer en Papenpad een 30-kilometerzone te maken. De school aan de Parkstraat vindt dat belangrijk voor de veiligheid van de leerlingen.

De herinrichting van de Westzijde is volgens de bond een goede gelegenheid om de maximumsnelheid op de weg te verlagen. ‘Grote verschillen in massa en snelheid zorgen voor nare gevolgen bij schampen of andere aanrijdingen. Er is veel langzaam verkeer op de Westzijde, snelheidsreductie loont. Toevoeging van fietsstroken verandert daar niets aan,’ aldus de Zaanse afdeling.

‘Verbazing bij bewoners’

De Westzijde wordt benut door veel leerlingen van Et Buut, Westerkim, de Hannie Schaftschool en het Zaanlands Lyceum. Volgens de belangenvereniging reageren veel bewoners van de Westzijde verbaasd wanneer ze horen dat de gemeente ervoor heeft gekozen om de maximale snelheid van 50 te handhaven.

Dit stuk Westzijde is ‘onmogelijk in te richten’ als gebiedsontsluitingsweg waarbij 50 de norm is, vindt de bond. ‘Hooguit wordt het een grijze weg, waar fiets en auto niet gescheiden kunnen worden. Het is een weg die nauwelijks doorgaand verkeer kent. Het gebied heeft een woon- en werkfunctie en heeft een druk bezocht winkelcentrum dat via dezelfde route verlaten wordt. Allemaal kenmerken van een verblijfsgebied, waar 30 kilometer per uur de voorkeur heeft.’

d

‘Zonder hobbels nog harder’

En na de herinrichting zal het alleen maar harder gaan op de Westzijde, voorspelt de Fietsersbond: ‘De gemiddelde snelheid wordt nu beperkt doordat de weg vol hobbels zit. Als het een nieuwe strakke weg is zal de snelheid toenemen, en zullen meer auto’s 50 of sneller gaan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen