Vandaag in 1911 vielen zes doden bij brand Zaandam

Foto: Gemeentarchief Zaanstad

De tiende juli lijkt geen bijzondere dag voor Zaanstad, maar eigenlijk is het dat wel: op 10 juli 1911 brandden namelijk twaalf panden af rond de Dam, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Ze behoorden allemaal tot het gezin Heij: vader, moeder en kinderen van vier, vijf, tien en dertien jaar.

Het vuur was ontstaan in café De Nieuwe Beurs aan de Voordam, maar sloeg over aan het bekende hotel Het Wapen van Amsterdam, dat in 20 minuten in de as werd gelegd. Daar tussenin sloeg het vuur een enorm gat in de gevelwand van de Dam en ook aan de Damkade sloeg het noodlot toe. De oorzaak is nooit opgehelderd, maar hij de brand staat wel tussen de 40 grootste in ons land in de afgelopen 120 jaar.

Verouderd blusmaterieel

De Zaandamse brandweer was met zijn motorspuit, de handspuit, de drijvende spuit en negen handspuiten niet opgewassen tegen een dergelijke calamiteit en riep de hulp in van de blusboot Jan van der Heijden uit Amsterdam, maar desondanks was de schade enorm. Naar aanleiding van deze traumatische gebeurtenis volgde een grondige reorganisatie van de Zaandamse brandweer, met moderner materieel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen