Karpers in sloot bij Ringweg slachtoffer van virus

Een gezonde karper.
Een gezonde karper.
Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De karpers die in groten getale stierven in de sloot naast de Ringweg in Zaandam zijn ten prooi gevallen aan een venijnig virus, zo heeft onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research uitgewezen. Ze gingen dood aan het Carp Edema Virus, dat niet bemettelijk is voor mensen. Alleen karpers zijn er vatbaar voor.

De vissen hapten eerst aan de oppervlakte naar adem, waarna ze stierven. Opvallend was dat alle andere vissoorten in de sloot kerngezond rondzwommen. Na de eerste melding van dode karpers troffen de gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier meteen maatregelen. De gemeente ruimde meermalen per week de kadavers op en het waterschap spoelde de sloot door met vers water en mat de waterkwaliteit.

Standaardingreep

Het doorspoelen bij vissterfte is een standaardmaatregel. Metingen wezen uit dat er niets mis was met het zuurstofgehalte, de zoutwaarde of de Ph-waarde van het water. Vorige week ving Sportvisserij MidWest Nederland in samenwerking met het schap een viertal levende exemplaren, die zijn onderzocht door WBVR in Lelystad. Daar werd de vermoedelijke CEV-besmetting bevestigd. Het virus tast de kieuwen aan, waardoor de vis stikt. Besmette karpers zijn herkenbaar aan ongecoördineerd en slaperig zwemgedrag. Op de kieuwbogen ontstaan ook vlekken.

Ziekte verplaatst

De overdracht vindt plaats bij contact tussen karpers onderling. Een hoge karperdichtheid, zoals in de Zaandamse sloot zorgt voor een grotere kans op verspreiding. Het virus wordt vaak overgedragen door besmette vissen vanuit andere watersystemen zoals vijvers. Het hoogheemraadschap adviseert dan ook om vissen uit andere systemen niet over te zetten. Onbedoeld en onbewust kunnen zo ziektes van de ene naar de andere plek worden overgebracht.

Materialen afspoelen

Het virus kan ook overgedragen worden via vismaterialen zoals haken en leefnetten. Wie besmette karpers in zijn net heeft gehad, en nog dezelfde dag in een andere sloot opnieuw karpers in zijn net heeft, kan zo het virus overbrengen op gezonde dieren. Het schap raadt watergebruikers aan om de komende weken de sloot naar de Ringweg te mijden. ‘Het is sowieso raadzaam om vismaterialen onder de kraan te spoelen en buiten te laten drogen als men wisselt van vislocatie,’ luidt het advies. Alle karpers in de besmette sloot zullen hoogstwaarschijnlijk overlijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen