Gemeente bepleit de terugkeer van de hospita om jeugd onderdak te helpen

Foto: Wikimedia

Zaanstad wil het tekort aan jongerenhuisvesting aanpakken door mensen te verleiden leegstaande kamers te verhuren: de gemeente zet in op de terugkeer van de hospita.

Er wordt nog elk jaar bijgebouwd in Zaanstad, maar toch lukt het jongeren niet om de zelfstandige woonplek te vinden die ze zoeken en ook de nabije toekomst wordt dat er niet beter op. Maar ‘vroeger was het doodnormaal om een kamer te huren bij iemand in huis die een ruimte over had,’ zegt de gemeente. ‘Waarom gebeurt dat tegenwoordig zo weinig?’

https://twitter.com/GemZaanstad/status/933689299073224705

Ze bezon zich daarom op mogelijkheden om dat weer aantrekkelijker maken voor zowel de huurder als de verhuurder. Met een referentie aan de deeleconomie (Snappcar, Airbnb) wordt de hulp van gelijkgestemden ingeroepen om de terugkeer van de hospita succesvol te ‘verkopen’ aan zowel inwoners van Zaanstad met een groot huis als aan jonge woningzoekenden.

Prijzen te winnen

Voor mensen met creatieve ideeën zijn leuke prijzen te verdienen, van 1250 euro voor de winnaar tot 250 euro. In totaal steeks de gemeente er 3000 euro in. De netto bedragen staan los van de eventuele uitvoering van het voorstel of het realiseren van een pilot.

Naast het de prijzenpot is er onder voorbehoud nog een realisatiebudget van 7000 euro voor het opzetten/realiseren van een pilot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen