Vier fracties op de bres voor extra bomen, nu het geld ervoor klaarligt

Foto: Wikipedia /Marion Golsteijn

Er zit ongeveer een ton in een gemeentelijk potje afkomstig van bedrijven en burgers die met het geld de verplichting om bomen te herplanten hebben afgekocht. Dat geld is geoormerkt: het mag alleen besteed worden aan extra groen. Er kunnen ruwweg tussen de 50 en 100 bomen van worden aangeplant, afhankelijk van de grootte. GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP en Rosa willen er volgend najaar mee aan de slag.

Het gaat vooral om nieuwe bomen in bestaande groenstroken en plantsoenen en er komen dus geen straatopbrekingen aan te pas. De fracties willen ze niet al in het voorjaar in de grond zetten om problemen met droogte direct na aanplant te voorkomen. Ze hebben een agenda-initiatief opgesteld om de aanplant voor te bereiden, zodat het beschikbare geld niet verdampt of bij een volgende begrotingsronde wordt wegbezuinigd. Van de ambtelijke staf hebben ze vernomen dat er in Zaanstad nog plek is voor circa 3000 bomen. Die voorkomen hittestress, zorgen voor wateropvang en bevorderen zowel het fysieke als mentale welzijn van de inwoners. ‘Groen doet mensen ook meer bewegen. Het planten van bomen op schoolpleinen geeft in die zin nog een extra effect,’ aldus Menno de Haas (Rosa), Melchior Mattens (PvdD), Evert Hartog (SP) en Romkje Mathkor (GL).

Aanvulling fonds

Zij constateren ook dat er de laatste tijd nogal wat ‘verstening’ is ontstaan bij de herinrichting van de Rosmolenbuurt en bij de nieuwbouwwijk Zaans Hout achter het Zaandamse centrumstation. Deze wijken kunnen zeker wat extra bomen kunnen gebruiken. ‘Tevens gaan wij ervan uit dat dit bomenfonds weer gevuld gaat worden als er door een of andere oorzaak niet voldaan kan worden aan de herplantplicht,’ schrijft het kwartet in het agenda-initiatief. De raadsleden vinden ook dat als er abusievelijk bomen gekapt of beschadigd worden de gemeente schadevergoeding dient te vragen of zelfs een boete moet opleggen. Ook dat geld zou dan in het bomenfonds gestort kunnen worden. Voor de collega’s van de andere partijen in de raad willen ze horen hoe die daar tegenover staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen