Waterlelies van Claude Monet te zien in Kunstmuseum Den Haag

De tuin van Claude Monet anno nu.
Foto: Twitter / Ana García Gómez

Wie in Zaanstad woont zou het bijna ontgaan, maar de Franse impressionist Claude Monet schilderde verreweg het grootste deel van zijn oeuvre buiten de Zaanstreek. Den Haag heeft de eer om voor het eerst in ruim 30 jaar een tentoonstelling van zijn werken te tonen in Nederland: Monet – tuinen van verbeelding.

In het Kunstmuseum Den Haag – voorheen het Gemeentemuseum – zijn vanaf 12 oktober 40 doeken van soms wel drie meter doorsnee te zien die de schilder maakte rond zijn huis in Giverny. Het gaat vooral om schilderijen van waterlelies, het late werk dat maakt dat Monet (1840 – 1926) nu zó beroemd is dat vorig bijna 700.000 bezoekers dat huis en de bijbehorende tuinen kwamen bekijken. Monet begon op zijn 80ste nog met deze schilderijen te experimenteren. In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Kunstmuseum. Een groot deel van zijn beroemde ’tuinen’ is nog nooit in Nederland vertoond.

Zes zalen worden in Den Haag met de soms kolossale werken gevuld. In een paar ruimtes passen er maar vier. De bruiklenen komen uit meerdere Europese landen en uit de Verenigde Staten. Het Musée Marmottan Monet in Parijs, dat vooral lelies herbergt, ruilde een aantal daarvan tijdelijk voor een stel Haagse Mondriaans. Zelf heeft het Haagse museum drie Monets in bezit, waaronder een twee meter breed schilderij van een blauwe regen. Dat wordt nu in het Kunstmuseum samengebracht met drie van de zeven blauwe regens die Monet ooit had bedoeld om met de waterlelies te combineren in Musée de l’Orangerie in Parijs. Het Kunstmuseum restaureerde onlangs de eigen blauwe regen, waarbij ontdekt werd dat Monet deels over een schilderij van – alweer – lelies heen heeft geschilderd.

Voor wie zich uitgebreid in het verhaal van Claude Monet willen onderdompelen is een audiotour-app gemaakt. Deze app is vanaf 12 oktober gratis downloaden op de telefoon en biedt verdere verdieping op de zaalteksten. Tickets voor Monet – Tuinen van verbeelding zijn online te koop en gedurende de looptijd van de tentoonstelling geldt een toeslag van 3,50 euro voor het gehele museum, behalve voor Vrienden van het museum. Het gangbare tarief voor een bezoek aan het Kunstmuseum is zestien euro; een combikaart waarmee ook het Fotomuseum kan worden bezocht 23 euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen