Groen licht voor twaalf huizen op locatie kistenfabriek Vis in Westzaan

Foto: KPO Planontwikkeling

Volgens het college voorziet het plan in een behoefte en past het in de omgeving. Wegens strijd met het bestemmingsplan moet dat worden aangepast.

Er zijn nu twee rijen van zes geschakelde woningen gepland, nadat eerdere ideeën voor het bedrijfsterrein mede als gevolg van de crisis strandden. Sinds 2006 liggen de bouwplannen daardoor al op hun gat. Maar er komt nu weer schot in de zaak en kan de transformatie van het zuiden van Westzaan van een gebied met veel grote bedrijven naar een dorpsdeel met een dominante woonfunctie een nieuwe impuls krijgen.

Ten noorden van het Vis-terrein is al een gedeelte van nieuwbouwplan De Molenaer verrezen. Het nieuwe plan sluit ook aan bij de lintbebouwing en bij de woningen aan Klein Engeland en in de Groene Jagerstraat.

Wel aardgas

Het college vindt het jammer dat er door het vergevorderde stadium waarin de plannen al verkeren geen mogelijkheid meer is om de nieuwe huizen aardgasloos te bouwen. Op 7 februari is het besluit Green deal Experimenten Aardgasloze wijken genomen en op 16 maart heeft de gemeenteraad in het kielzog van dit besluit de motie Gasloos bouwen bij particulier opdrachtgeverschap aangenomen. Daarin wordt het college opgedragen om ‘zich tot het uiterste in te spannen om ook bij particulier opdrachtgeverschap aardgasloos bouwen als randvoorwaarde mee te geven; en alle mogelijkheden daartoe te onderzoeken en indien wenselijk daarbij aan te sluiten bij de Green Deal Experimenten aardgasloze wijken alsmede bij andere landelijke initiatieven daartoe.’

De De Green Deal richt zich vooral op de bestaande gebouwvoorraad (in Zaanstad 66.000 huizen). Maar de gemeente wil ook voorkomen dat met de nieuwbouwopgave (20.000 woningen vanuit MAAK.Zaanstad) nog aardgasaansluitingen nodig zijn. In Westzaan gaat dat aan het Zuideinde dus niet meet lukken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen