Eisen tot zevenenhalf jaar cel voor fatale gijzeling en ontvoering

Foto: Pixabay /Pixel 2013

Er zijn vandaag gevangenisstraffen tussen zestien maanden en zevenenhalf jaar gevangenisstraf geëist tegen zes mannen die in 2016 betrokken waren bij de fatale gijzeling en ontvoering van de dakloze Jdesse Boerenveen in Wormerveer en Almere. Een vrouwelijke verdachte hoorde een taakstraf van 240 uur en zes maanden cel voorwaardelijk tegen zich eisen.

Het lichaam van de 40-jarige Boerenveen werd op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere uit het water gehaald. Onderzoek wees uit dat hij enkele weken daarvoor urenlang door vier personen was vastgehouden en mishandeld in een garagebedrijf in Wormerveer. Van daaruit was hij later door drie mannen in een auto meegenomen naar Almere. Daarna verdween hij. Tijdens de eerste zittingsdag afgelopen maandag vertelde de vrouwelijke verdachte dat ze Boerenveen 4000 euro had gegeven om een auto voor haar te regelen. Toen hij niets meer van zich liet horen en ze via een kennis vernam dat hij bij het garagebedrijf was, ging ze daar ’woedend’ heen om verhaal te halen. Boerenveen probeerde daarop vanuit de garage telefonisch geld te regelen om de schuld af te lossen. Hij zou nog aan het bellen zijn geweest toen drie mannen opdoken en hem vanwege een andere schuld van nog eens 7000 euro in een auto meenamen naar Almere.

Doodsangsten

Dit drietal hoorde de hoogste straffen eisen: eenmaal zes en tweemaal zevenenhalf jaar. Het Openbaar Ministerie noemt het hun schuld dat Boerenveen in het pikkedonker het ijskoude water van het Gooimeer in vluchtte en verdronk. ‘Hij werd op een koude winterse dag, na zonsondergang, naar een afgelegen strandje gebracht. Als dat al niet voldoende is voor het veroorzaken van doodsangsten, dan was dat zeker wel het geval toen hij ook nog werd mishandeld en met een vuurwapen werd bedreigd‘, zei de aanklaagster. De uitspraak is op 12 september.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen