Run op woningen Poelenburg en Peldersveld door nieuwe voorrangsregels

Foto: Google Street View

Er is een run op sociale huurwoningen in Poelenburg en Peldersveld van woningzoekenden die in de non-commerciële dienstverlening werken, nu zij daar dankzij de ‘Rotterdamwet‘ met voorrang voor woonruimte in aanmerking komen. Bij de meeste woningen waren er honderden reacties en bij een aantal zelfs duizenden, schrijft het college aan de raad.

Met de Wet Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek ofwel de Rotterdamwet wil de gemeente in de beide wijken het aantal huishoudens met een inkomen uit werk te laten toenemen, het aantal inwoners met een startkwalificatie te vergroten en overlast en crimineel gedrag beperken. Dat gebeurt onder meer door voorrangsregels bij huisvesting.

33 woningen

Op 1 november waren er 33 sociale huurwoningen op de nieuwe manier verhuurd: 27 woningen aan werknemers in de non-commerciële dienstverlening (met name in de zorg) en zes aan kandidaten met een baan in de commerciële dienstverlening. Die laatsten kregen woningen waar minder animo voor was vanwege de doelgroep waar ze voor gereserveerd zijn, zoals senioren.

Mensen met urgentieverklaring in de knel

De corporaties werken volop mee aan het nieuwe beleid, maar hebben al wel laten weten dat ze nu in de knel komen woningzoekenden met een urgentieverklaring die in de wachtrij naar achteren verhuizen. Vooral woningcorporaties met veel huizen in het aangewezen gebied hebben daar last van. Met de woningcorporatiesis is afgesproken dat zij dit zonodig agenderen bij het bestuurlijk overleg met de gemeente.

Niet alleen mensen met een niet-commercieel beroep krijgen voorrang in Poelenburg en Peldersveld, maar ook mensen met een pensioen, studiefinanciering of een startkwalificatie. Zij kunnen op hun profiel in WoningNet voorrang selecteren en de automatische selectie die daarna plaatsvindt houdt rekening met de voorrang. Bij gelijke voorrang telt de hoogste inschrijfduur.

Politiegegevens

Woningzoekenden worden nu ook gescreend op basis van politiegegevens over meeverhuizende personen van zestien jaar en ouder. De gemeente bepaalt naar aanleiding van het opgevraagde politierapport of de kandidaat wel of niet in een woning gehuisvest mag worden. Er zijn tussen gemeente, politie en corporaties afspraken gemaakt over het waarborgen van de privacy.

Waterbedeffect

Het is gezien de nog beperkte duur van de nieuwe maartegelen nog niet duidelijk of er sprake is van een waterbedeffect – het negatieve effect dat de Rotterdamwet kan hebben op andere zwakkere wijken. Dat wordt volgens het college wel scherp in de gaten gehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen