Huizenprijzen stijgen onverminderd door

Foto: Pixabay

Er lijkt geen rem te zitten op de prijsstijgingen van koopwoningen. Bestaande huizen waren in september 9,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Die stijging is dezelfde als in augustus. In Zaanstad was dat zelfs 12,2 procent, zo werd eerder al bekend.

Dat blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Afgelopen mei was de prijsindex van bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau dat in augustus 2008 werd bereikt. Daarna zijn de prijzen onafgebroken gestegen en liggen ze op het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen ze vorige maand ruim 32 procent hoger.

Aanbod steeds kleiner

Het Kadaster maakte afgelopen week bekend dat het in september 16.449 verkochte woningen registreerde. In de eerste negen maanden van dit jaar wiselden 161.956 huizen van eigenaar. Dat is bijna acht procent minder dan in dezelfde periode in 2017.

Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In alle andere provincies was sprake van een prijsstijging en van een daling van het aantal verkopen. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal gemiddeld 9,2 procent duurder dan een jaar eerder – op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in zeventien jaar. Net als in het vorige kwartaal was de prijsstijging het grootst in Flevoland. Die provincie kent ook de grootste daling van het aantal verkopen.

Appartementen gaan het hardst

De prijsstijging van appartementen was in het derde kwartaal met 12,8 procent het sterkst. Bij de overige woningtypen varieert de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder tussen de acht en 9,1 procent. Ook de daling van de verkopen was het grootst bij appartementen. Er zijn ruim elf procent minder appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de overige woningtypen varieert die daling tussen de vijf en ruim zes procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen