Aantal gebreken aan nieuwbouwhuizen vorig jaar gemiddeld 15,63

Foto: Pixabay

De leniging van de woningnood door in recordtempo huizen te bouwen heeft voor veel gelukkige kopers van een nieuwbouwhuis een keerzijde: de kwaliteit van de opgeleverde huizen holt achteruit. In Zaanstad viel dat overigens mee.

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt kopers van nieuwbouwwoningen om bij de oplevering van hun huis alles uitgebreid te controleren. Vorig jaar registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning een stijging van 40 procent ten opzichte van de crisisjaren, toen er gemiddeld vijftien werden genoteerd. In Zaanstad was dat aantal vorig jaar 15,63 – maar ook hier moet het bouwtempo flink omhoog en dreigt kwaliteitsverlies.

*

Onderzoek op basis van ruim 14.000 opleveringskeuiringen in 144 gemeenten. In elk van deze gemeenten zijn in 2017 tenminste 25 nieuwbouwwoningen gekeurd. 

Het gaat onder meer gaan om beschadigingen aan kozijnen, ramen en deuren, schilderwerk en de gevelbekleding, maar ook om scheve vloeren en muren en technische problemen met bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie en stopcontacten.

Opletten bij aanbesteding

Vereniging Eigen Huis adviseert gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen. ‘De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen lijkt er niet te zijn en kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten’, zegt Steven Wayenberg, jurist bij VEH in een bericht op de website van de belangenorganisatie.

Valkuilen

Bij de oplevering moet de woning voldoen aan bouwregelgeving en de gemaakte afspraken tussen de koper en de bouwer. Dat is vaak niet het geval. Afgesproken extra’s (het meerwerk) is niet of verkeerd uitgevoerd, of de woning voldoet niet aan de omschrijving die in de verkoopbrochure staat.

Alle zichtbare gebreken en afwijkingen worden door een bouwkundige genoteerd in een proces-verbaal. De bouwer moet deze opleverpunten daarna alsnog oplossen. Als stok achter de deur mag de koper daarvoor de laatste vijf procent van de koop-aanneemsom tot drie maanden achterhouden.

Nooit te vroeg betalen

Regelmatig dringen bouwers er echter op aan dat direct na het verhelpen van de eerste gebreken wordt getekend voor de betaling van dat laatste bedrag. Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling, waarschuwt VEH: ‘Het uitstellen van de laatste betaling moet er voor zorgen dat ook gebreken nog worden verholpen die in de eerste drie maanden na oplevering worden ontdekt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen