Er komen meer bomen bij dan er verdwijnen, claimt het college

Foto: Pixabay

Er zijn vorig jaar beduidend meer kapvergunningen afgegeven voor bomen, omdat er veel omgevingsvergunningen zijn afgegeven voor gebiedsontwikkeling. Het betrof de kap van 1107 bomen.

Dit is een duidelijke afwijking ten opzichte van de jaren ervoor, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De bomen die sneuvelden stonden verspreid door de gemeente:

  • Poelenburg Oost fase 1357 bomen;
  • Oostzijderveld: 437 bomen;
  • Fortuinweg (aanleg sportpark De Kraaien): 146 bomen.
  • Rosariumpark: bouw zwembad en school: 99 bomen.
  • Bouwplan Fortuinlaan Krommenie: 78 bomen.

De doelstelling van de gemeenteraad is om op z’n minst het aantal bomen in het openbare gebied te behouden. Wanneer alle bomen die zijn genoemd in de vergunningen die zijn verstrekt in de periode 2014-2017 geplant zijn, zijn er volgens het college 699 bomen meer aangeplant dan weggehaald.

Burgemeester en wethouders maken periodiek een overzicht van de bomen die verdwenen zijn en de bomen die herplant zijn: de Bomenbalans. Alle bomen die in straten en openbare parken staan en die gekapt moeten worden, staan daarop, alsmede behoudenswaardige bomen op particuliere terreinen.

Veel bomen onbeschermd

Bomen op sportcomplexen, omheinde schoolterreinen, het bos op het Hembrugterrein en terreinen langs de spoorlijn zijn niet-openbare plaatsen en de domen die daar staan komen niet op de Bomenbalans voor: er hoeft geen vergunning voor de kap te worden aangevraagd en ze kunnen dus, zoals onlangs langs het spoor gebeurde, opeens massaal verdwijnen.

Gemeentelijke bomeninspecteur

De gemeentelijke bomeninspecteur beoordeelt of bomen waarvoor wel een vergunning nodig is uiteindelijk gekapt mogen worden.

In het Bomenbeleidsplan 2009 wordt uitgegaan van het in stand houden van de aanwezige aantallen bomen. Op de Bomenbalans kunnen positieve of negatieve afwijkingen voorkomen bijvoorbeeld door:

  • De herontwikkeling van gebieden waardoor bomen moeten wijken;
  • De herplant van bomen gebeurt niet aansluitend op de kap. De aanvrager heeft in principe twee jaar de tijd om te herplanten, maar in specifieke situaties kan daar van afgeweken worden;
  • Er is geen plaats meer voor bomen en een alternatieve locatie is nog niet voorhanden. Bomen die in 2014 en 2015 zijn gekapt, zijn in 2016 en 2017 herplant. Het overzicht over 2014 en 2015 geeft over deze twee jaar een definitief beeld over kap en de gerealiseerde herplant.

De bomen die op basis van omgevingsvergunningen uit 2016 en 2017 zijn gekapt, zijn veelal nog niet herplant. De vergunninghouder heeft daar nog de tijd voor in 2018 en 2019:

De Bomenbalans laat een beeld zien van de bomen die in de periode 2014 en 2017 gekapt en vóór 1 januari 2020 herplant moeten zijn. Op grond van het Bomenbeleidsplan moet er een neutrale Bomenbalans zijn.

Op dit moment zijn er 2173 bomen meer gekapt dan dat er geplant zijn. Er moet echter nog wel rekening mee worden gehouden dat er 3254 bomen geplant gaan worden en dat er voor 382 bomen al een vergunning is afgegeven om te kappen. Het eindresultaat is dan dat er 699 bomen meer geplant dan gekapt zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen