Westerwatering wil geen bomen maar vrij uitzicht op de polder houden

Vrij uitzicht over de polder aan de rand van de wijk.
Vrij uitzicht over de polder aan de rand van de wijk.
Foto: Google Street View

Een inwoner van Zaanstad is in de pen geklommen om namens ‘vele bewoners’ van Westerwatering te protesteren tegen de plannen van de gemeente voor de herinrichting van de groene zone tussen het Westerwindpad en de woonwijk.

De bezwaren richten zich tegen het vergroten van de waterberging, de aanplant van bomen en struiken voor de deur van tientallen woningen en de aanleg van een hangplek voor dertien- tot achttienjarigen tussen de rooilijn van acht huizen en het Natura 2000-gebied. ‘Aangezien de plannen op vele punten haaks staan op vele gemeentelijke beleidsstukken die veelal door u zijn vastgesteld, voel ik het als mijn taak om u te wijzen op hetgeen hier mis dreigt te gaan,’ schrijft G. van Ommeren aan de raad.

Hij citeert uitgebreid uit gemeentelijke nota’s en verordeningen om zijn bezwaren kracht bij te zetten. Zo wordt er in het Rioleringsplan voor gepleit om hemelwater langer vast te houden op plaatsen waar het valt, maar niet voor waterberging buiten de stad. Dit punt valt echter in het niet bij de andere bezwaren.

Vrij uitzicht

Tientallen bewoners van de stadsrand in Westerwatering hebben al bijna 30 jaar een vrij uitzicht over het groen en het plan om daar nu bomen en struiken tussen te planten is in strijd met de uitgangspunten van de gemeente over de overgang van stad naar platteland. In het pasgeleden door de raad aangenomen Groen- en waterplan staat dat de stadsranden ‘grotendeels stenig zijn, waardoor een duidelijke grens zichtbaar is tussen de stad en het open landschap’.

En ook: ‘Het is belangrijk dat het stenige karakter in verhouding is met de bestaande randen. Deze randen moeten daarom ook stenig blijven om het contrast te behouden’ en ‘geen beplanting, bomen en groenstroken in de stenige stadsrand toepassen’.

Van Ommeren haalt ook het Beeldkwaliteitsplan Zaanstad 2009 aan en wijst op een tekening die duidelijk maakt dat een vrij uitzicht voor alle bewoners langs de stadsrand het uitgangspunt is. Het Beeldkwaliteitsplan zegt daarover: ‘Openheid wordt beleefd wanneer het hele gebied zichtbaar is vanuit gemiddelde menselijke ooghoogte.’

Waardevolle natuur

Dat de bomen en struiken ook nog eens pal naast de polder Westzaan – een Natura 2000-gebied – komen te staan, is eveneens een doorn in het oog. De polder wordt gerekend tot de meest waardevolle natuur in Zaanstad, met weidevogelgrasland dat rijk is aan broedende weidevogels.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim 30 jaar geleden bij de inrichting van de wijk Westerwatering door biologen is geadviseerd geen bomen te planten langs het veenweidegebied, om daarmee geen uitvalsbasis te creëren voor roofvogels. Ook de Vereniging tot het ongeschonden behoud van het Westzijderveld wijst hier nadrukkelijk op,’ aldus het schrijven.

Speel- dan wel hangplek

De speelplek – volgens de briefschrijver een ander woord voor hangplek – voor de jeugd van dertien tot achttien jaar is ingetekend voor de woningen P. Boorsmastraat 2 tot en met 16 (foto hieronder). ‘Een plek die kan worden bestempeld als de stilste van geheel Zaanstad, gelegen pal tegen de mooiste natuur van Zaanstad is ongeschikt voor dit doel. Deze stilste plek van Zaanstad zal worden belast met bromscootergeluid, luid praten, muziek etcetera, oftewel heel veel overlast,’ voorzien de bewoners.

Die zich bovendien overvallen voelen door de plannen: ‘Het mag duidelijk zijn dat het vergroten van de bewonersbetrokkenheid absoluut niet zal worden bereikt.’ Het Speelruimtebeleidsplan stelt dat bewoners en gemeente afspraken kunnen maken dat zij gezamenlijk het beheer en onderhoud uitvoeren van speelplaatsen, maar ook dat zit er hier niet in, ‘vanwege de enorme weerstand onder de bewoners en het volledig ontbreken van kinderen tot en met achttien jaar in het stadsranddeel P. Boorsmastraat 2 tot en met 16’.

Verzoek

Middels de brief wordt de raad verzocht om bij de besluitvorming rekening te houden met een aantal overwegingen:

  • de grote bezorgdheid van vele bewoners van Westerwatering over de plannen,
  • het volledig ontbreken van bewonersbetrokkenheid voor handhaving van de plannen,
  • de wens van vele bewoners om de huidige grasvelden, bruggetjes en sloten te handhaven,
  • de bedreiging van het Natura 2000-gebied,
  • dat de plannenmakers vele reeds door u genomen besluiten, met voeten treden,
  • dat de plannen grotendeels in strijd zijn met vele gemeentelijke beleidsstukken.

Benadrukt wordt dat de buurtbewoners niet sowieso tegen de aanleg van een speelplek in de wijk zijn en enthousiast willen meedenken over alternatieve locaties. ‘Goede ideeën zijn reeds voorhanden.’

Blij met verbreding

Ook is de buurt blij met de voorgestelde verbreding van het Westerwindpad, dat ook nu al intensief recreatief wordt benut. ’De hele dag door wordt op het Westerwindpad gefietst, gewandeld en hardgelopen. Ook de groenstrook tussen het pad en de stadsrand wordt in de huidige situatie veel gebruikt voor recreatie en ontspanning. Daarbij worden de grasvelden altijd weer na afloop opgeruimd en schoon achtergelaten.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen