Zaandams echtpaar met de dood bedreigd wegens moskeebezoek

Foto: Pixabay

Landelijke en Nederlandstalige Turkse media melden naar aanleiding van een bericht op de Zaanse nieuwssite De Orkaan dat een echtpaar aan De Weer in Zaandam is bedreigd vanwege hun geloof.

Op en naast hun voordeur was rode verf aangebracht en aan de deur hing een briefje met daarop de tekst ‘Als jullie nog 1 keer de moskee bezoeken gaan jullie eraan’. Die bedreiging ging vergezeld van een hakenkruis, aldus het bericht.

De politie wil niet bevestigen dat deze tekst inderdaad op het briefje stond, maar heeft wel bevestigd dat er aangifte is gedaan en dat er inmiddels een sporenonderzoek is verricht. Ze zegt ook niets te weten van de claim dat ook de buren van het gezin een haatbrief hebben ontvangen.

Reactie burgemeester

Inmiddels heeft burgemeester Jan Hamming fel gereageerd: ‘Dit is schokkend. Dit tolereren we niet. In Zaanstad willen we een samenleving zijn waar iedereen ongeacht geloof, afkomst, geslacht en seksuele geaardheid veilig en prettig kan wonen. Deze vorm van bedreiging, deze uiting van haat, is ronduit verwerpelijk.’

Hij is vandaag bij de slachtoffers op bezoek geweest om hen een hart onder de riem te steken. ‘Het zijn gewone, hardwerkende mensen, die enorm geschrokken zijn door deze bedreiging en geen idee hebben wie dit heeft gedaan. Tot nu toe hebben ze altijd met plezier in Zaandam gewoond. Ik weet zeker dat ook de politie dit hoog opneemt en zal doen wat mogelijk is om de dader of daders te achterhalen.’

 

Reacties