Bij de politie komen meldingen van verdachte situaties bij de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen, laat het basisteam Zaanstreek weten. Het gaat om mensen die 'met valse beloften over een zonnige toekomst willen profiteren van de situatie waarin deze kwetsbare mensen' zich bevinden. Dat gebeurt overigens ook bij vluchtelingen uit andere landen. De oproep is om verdenkingen van misbruik door te geven.
Slachtoffers van mensenhandel worden uitgebuit: ze moeten onder schrijnende omstandigheden werken of sekswerk of criminele activiteiten uitvoeren. Mensenhandelaren gebruiken chantage, misleiding, geweld of bedreiging om hen daartoe te dwingen, waarschuwde het Rode Kruis al eerder. Krijgt een vluchteling een aanbod voor werk dat te goed klinkt om waar te zijn, dan zou dat een signaal kunnen zijn dat er iets niet klopt. Ook wanneer iemand geïsoleerd leeft en bijna niet buiten komt of iemand anders altijd het woord laat doen, bijvoorbeeld bij het inschrijven bij de gemeente, kan er iets niet pluis zijn.
Vluchtelingen hebben recht op dezelfde arbeidsomstandigheden als alle werkenden. Krijgen ze nauwelijks betaald voor hun werk en heeft de werkgever ondermaats onderdak geregeld, dan is dat uitbuiting. Ook kan er sprake zijn van mishandeling, dat te zien kan zijn aan bijvoorbeeld blauwe plekken of andere sporen van geweld of omdat de persoon in kwestie angstig lijkt, bang lijkt te zijn voor iemand of geheimzinnig doet over zijn of haar werk.
Wat te doen?
Bij vermoedens van mensenhandel kan de
helpdesk van CoMensha worden gebeld voor advies ((0)33 448 11 86) of kunnen vluchtelingen door worden verwezen naar
FairWork voor hulp in hun eigen taal. Is er sprake van direct gevaar, bel dan 112. Wilt u alleen uw zorgen over een bepaalde situatie uitspreken dan kan dat via het politienummer 0900 - 8844 of via een persoonlijk bericht.